Arlanda

Några mil norr om Stockholm ligger Stockholm Arlanda Airport som är den största flygplatsen i Sverige. Flyg går dagligen till europeiska storstäder som London och charterdestinationer såsom Mallorca men det går även att flyga direkt till bland annat New York, Los Angeles och Delhi från flygplatsen. Trots den internationella prägeln är Arlanda även viktig för passagerare som flyger inrikes. Till Arlanda går flyg från bland annat Visby, Malmö, Ängelholm, Ronneby, Kalmar, Jönköping, Göteborg, Karlstad, Sundsvall, Östersund, Örnsköldsvik, Skellefteå, Luleå och Kiruna.

Hyra bil på Arlanda

Landar DU på Arlanda flygplats och behöver hyra bil finns det en många bra alternativ. Det är smidigt att hyra en bil och det behöver inte kosta så mycket. Från Arlanda flyger 19 miljoner besökare årligen så det finns en stor grupp människor som rör sig till och från flygplatsen. Man kan dessutom slippa det dyra expresståget och den långsamma bussen genom att använda sig av hyrbil. Taxi är ofta det dyraste alternativet. Med en hyrbil kan man ta allt i sin egen takt. Att hyra bil är då absolut bäst eftersom det ger en frihet som kollektivtrafiken inte kan erbjuda.

Biluthyrningsfirmorna

Arlanda samarbetar med ett flertal renommerade biluthyrare och dessa erbjuder hyrbilar i olika storlekar och prisklasser. De allra flesta uthyrarna öppnar klockan 06.00 och stänger 00.00, men det lönar sig att kolla upp öppettider på nätet dagen innan man reser. Det kan ske ändringar och man vill inte stå framför en stängd dörr tidigt på morgonen. Finns ett behov av att hyra bil utanför dessa tider finns nästan alltid möjligheten att ordna en individuell lösning. Hyrbilsföretagen på Arlanda flygplats finns alla på Arlandas hyrbilsområde. Den enda uthyraren som inte gör det är Sixt som befinner sig på Långtid Alfa P3. Alla bilarna hämtar man från respektive kontor och lämnar tillbaka på samma plats om inget annat har avtalats. Bäst erbjudanden fås ofta när bilen bokas online innan ankomsten. Det gäller dock att vara medveten om att bilen som du slutligen hyr inte nödvändigtvis är av samma märke och modell som den som visas när du bokar bilen, vilket beror på biluthyrningsföretagen endast är skyldiga att erbjuda en bil i liknande storlek och med liknande prestanda.

Bussar från terminalerna

Det går parkeringsbussar från terminalerna ut till hyrbilsområdet. Parkeringsbuss Beta kör till: Avis, Budget, Europcar och Hertz från terminalerna 2, 4 och 5 Parkeringsbuss Alfa kör till: Sixt från terminalerna 2, 4 och 5 På nätet finner man aktuell och uppdaterad information via www.swedavia.se. Online finner man även priser och mer ingående vilka bilmodeller man kan välja från de olika uthyrarna.

Hyrbilspriser

Det är ofta prisvärt att hyra bil i Sverige, men prissättningen kan vara lite svår att förstå. Grundpriset är nästan alltid betydligt lägre än slutpriset. Kom ihåg att det kan tillkomma många kostnader och du kommer att bli tillfrågad vilken typ av ansvarsförsäkring du önskar. Det är med andra ord en god idé att på förhand kolla upp vad ens egen olycksfalls- och hemförsäkring redan täcker upp. Boka långt i förväg för att få det bästa priset. Reser man charter till Arlanda Flygplats, kanske man kan hyra en bil som en del i ett paketavtal för hela resan.

Bilhyran

Hyran kan beräknas på två sätt. Antingen har du fri körsträcka, vilket resulterar i högre hyra per dag, eller så har du en lägre hyra, men betalar för körda kilometrar. Vanligast är att bilen hämtas fulltankad och lämnas tillbaka fulltankad. Det är även viktigt att lämna in den i tid, missar man med ett par minuter kan man bli skyldig att hyra bilen ännu ett dygn. De flesta lämnar tillbaka bilen utan några som helst skador, men det kan förekomma att uthyraren kräver ersättning för orimligt slitage på bilen. Den vanligaste skadan är skrapmärken. Det kan vara bra att kolla bilen både innan och efter användning.

Är olyckan ändå framme är det bra att du haft en försäkring, och gärna en med självriskeliminering, då blir det kostnadsfritt för dig. Man kan med fördel fotografera runtom bilen när man lämnar in den, för att kunna bevisa att inga skador fanns vid återlämningstillfället.

Köra bil runt Arlanda

Närheten till Stockholm och Uppsala, liksom det stora passagerarantalet, gör att Arlanda kan vara hektiskt när det kommer till biltrafiken. Mycket av detta är dock väl ordnat så att passagerare utan bil uppmanas ta snabbtåget Arlanda Express in till Stockholm och därtill kan motorvägen E4:an hantera en stor mängd trafik och är väl skyltad. Bilkörning i regionen skiljer sig inte nämnvärt från övriga Sverige. Landsbygden är relativt lugn men i städer såsom Stockholm och Uppsala är tempot högre. I städerna kan det därmed vara klokt att undvika bilkörning under morgonens och kvällens rusningstrafik. Värt att ha i bakhuvudet är att ett stort antal turister besöker regionen varje år vilket innebär att det kan bli trångt på parkeringarna vid populära turistmål.

Se Roslagen och Uppland

För Arlandaresenären är Stockholm ofta ett självklart besöksmål och därefter följer Uppsala men med hyrbil får du möjligheten att se Upplands övriga pärlor. Kustområdet Roslagen är populärt bland både turister och stockholmare, där exempelvis den idylliska staden Norrtälje erbjuder både skärgårdsliv och shopping. För den historieintresserad är ett besök norrut på något av vallonbruken Österbybruks herrgård eller Forsmarks bruk ett tips. Vidare finns det gott om vikingafyndigheter i området och vikingarnas livsstil visas upp i Vikingabyn Storholmen.

Fler destinationer i Sverige

Ängelholm

Ängelholm

Från 330 kr/dygn

Bromma

Bromma

Från 310 kr/dygn

Göteborg

Göteborg

Från 199 kr/dygn

Karlskrona

Karlskrona

Från 384 kr/dygn

Karlstad

Karlstad

Från 350 kr/dygn

Kiruna

Kiruna

Från 325 kr/dygn

Landvetter

Landvetter

Från 299 kr/dygn

Linköping

Linköping

Från 380 kr/dygn

Luleå

Luleå

Från 325 kr/dygn

Lund

Lund

Från 290 kr/dygn

Malmö

Malmö

Från 295 kr/dygn

Malmö airport – Sturup

Malmö airport – Sturup

Från 295 kr/dygn

Norrköping

Norrköping

Från 325 kr/dygn

Östersund

Östersund

Från 315 kr/dygn

Stockholm

Stockholm

Från 225 kr/dygn

Sundsvall

Sundsvall

Från 350 kr/dygn

Umeå

Umeå

Från 275 kr/dygn

Uppsala

Uppsala

Från 275 kr/dygn

Visby

Visby

Från 235 kr/dygn