Norrköping

I Norrköping finns det väldigt mycket saker att titta på. Allt ifrån det gamla ”arbetets museum” till den vackra arkitekturen. Här nedan följer en lista med saker som man helt enkelt inte får missa om man är på besök i Norrköping.

Kaktusplantagen

Belägen bara 2 minuters promenad ifrån resecentrum i Karl Johans Park ligger Kaktusplantagen, som precis som namnet antyder, är en park med olika kaktusar. I anknytning till parken finns det en liten kiosk som säljer glass som man kan avnjuta på en bänk i parken. I Parken finns en stor staty av Karl XIV Johan. I Kaktusplantagen finns ca 5000 kaktusar.

Gull-Olle

Det lokala smeknamnet på den staty som sitter på toppen av rådhuset i centrala Norrköping. Det är en förgylld staty belägen allra längst upp på toppen av tornet. Statyn föreställer Norrköpings skyddshelgon Sankt Olof. Statys skapades år 1910 av Johan Axel Wetterlund.

Arbetets Museum

Belägen i den gamla byggnaden med namnet ”Strykjärnet” ligger Arbetets Museum. Byggnaden ligger på den lilla ön ”Laxholmen” som ligger mitt i Motala Ström, lokalt kallad ”Strömmen”, där den forsar fram. Museet samlar in olika personliga livsberättelser och återspeglar sedan dessa genom att visa både arbetsliv och vardagsliv. I perioder har de olika teman som visas upp. Det kan vara allt ifrån en specifikt århundrade till en speciell yrkeskategori. Mycket beror på det nya materialet som de har fått in eller om de inte visat något på lång tid och det har dykt upp någon enstaka intressant livsberättelse som de vill återskapa. I vissa specifika fall kan de till och med ha en hel visning som handlar enbart om en person ifall det finns tillräckligt mycket intressant information.

Löfstad Slott

I Kimstads socken strax utanför Norrköping ligger Löfstad slott, som ägs av Riddarhuset. Slottet är en stor del av många historier som rör Norrköping men lokalt är det mest känt för alla spökhistorier som är kopplade till platsen. Det har blivit en så stor del av det hela att det är svårt att nämna Löfstad slott utan att samtalet på ett eller annat sätt glider in på det spökande som sägs äga rum där.

Hyra bil i Norrköping

Det finns några bra ställen att hyra bil på. Nära Norrköpings flygplats ligger Hertz Biluthyrning som är en del av Hertz kedjan, ett väldigt välkänt företag när det kommer till biluthyrning så man vet alltid att man får bilar med bra kvalitet.

Något mer centralt ligger Avis Biluthyrning. Ett företag som är mindre känt än Hertz men har ändå varit med en längre tid och har kunnat etablera ett gott rykte tack vare sin bra service.

I närheten av Avis, om det mot förmodan inte skulle finnas det du söker, går det även att hitta Sixt Biluthyrning. Sixt finns i över 100 länder runt om i världen och är ett företag med väldigt gott omdöme som det verkligen går att lita på i alla väder och situationer. De har funnits länge har varit med om så gott som alla möjliga tänkbara situationer och har med den erfarenhet det har fört med sig lyckats bygga upp bra rutiner kring alla dessa situationer.

Fler destinationer i Sverige

Ängelholm

Ängelholm

Från 330 kr/dygn

Arlanda

Arlanda

Från 295 kr/dygn

Bromma

Bromma

Från 310 kr/dygn

Göteborg

Göteborg

Från 199 kr/dygn

Karlskrona

Karlskrona

Från 384 kr/dygn

Karlstad

Karlstad

Från 350 kr/dygn

Kiruna

Kiruna

Från 325 kr/dygn

Landvetter

Landvetter

Från 299 kr/dygn

Linköping

Linköping

Från 380 kr/dygn

Luleå

Luleå

Från 325 kr/dygn

Lund

Lund

Från 290 kr/dygn

Malmö

Malmö

Från 295 kr/dygn

Malmö airport – Sturup

Malmö airport – Sturup

Från 295 kr/dygn

Östersund

Östersund

Från 315 kr/dygn

Stockholm

Stockholm

Från 225 kr/dygn

Sundsvall

Sundsvall

Från 350 kr/dygn

Umeå

Umeå

Från 275 kr/dygn

Uppsala

Uppsala

Från 275 kr/dygn

Visby

Visby

Från 235 kr/dygn