Kiruna

I nordligaste Sverige i landskapet Lappland, ligger Kiruna, staden mellan de två bergen som egentligen bara är lite över hundra år gammal. Ja, staden i sig har funnits längre men namnet tillkom år 1900. Här har det brutits järnmalm ända sedan begynnelsen och numera finns även en stor internationell raketbas belägen här.

Trots sitt kalla klimat, besöks Kiruna årligen av turister som vill vandra i fjällen, besöka det nära belägna ishotellet i Jukkasjärvi eller bara få en skymt av det så mystiska och vackra norrskenet.

I dessa nordliga trakter är det både bekvämt och fördelaktigt att ta sig fram med bil och för den som inte äger sin egen, kan man hyra en på stadens biluthyrningsställen.

Hyr bil i Kiruna

På Kirunas flygplats finns det flera biluthyrningsfirmor att välja mellan. Här kan man enkelt hyra bil direkt vid ankomst till terminalen eller beställa i förväg, antingen genom onlinebokning eller ett enkelt telefonsamtal. Oavsett om det är för privat bruk eller om hyrbilen har kopplingar till jobbet, går det bra att välja mellan flera märken och fordon.

Väl inne i stadskärnan kan man lätt ta sig framåt till fots men då klimatet och mörkret ibland gör det bekvämare att använda bil, kan man även uppsöka en biluthyrningsfirma vid stadens centrum eller vid Scandic Hotell. Circle K-mackarna erbjuder också biluthyrning; en ligger i norra delen av staden medan den andra är situerad i den södra.

Köra bil i Kiruna

Eftersom det är väldigt mörkt på vintern i Kiruna och man oftast måste tampas med hala och snöbeklädda gator, är det viktigt att tänka på att köra försiktigt och aldrig slarva med vinterdäcken.

Däremot är landskapet fantastiskt vackert sommar som vinter och ett mycket bra sätt att se naturen är också bakom ratten.

Upptäck områden runt Kiruna

I dessa trakter finns det oändliga vidder, ståtliga fjäll och ett starkt djurliv att titta på. Dessutom är det naturligtvis roligt för barn att titta på det tomtelika landskapet med snö, berg och samisk kultur. Vill man turista i Kiruna är det förmodligen inte bara stadskärnan man vill se utan hela Lappland. Högt upp i norra Sverige finns också en del undangömda pärlor i skogarna som exempelvis speciella landsortsbutiker som erbjuder lite av varje. Dit tar man sig bara med bil, så enkelt är det.

Fler destinationer i Sverige

Ängelholm

Ängelholm

Från 330 kr/dygn

Arlanda

Arlanda

Från 295 kr/dygn

Bromma

Bromma

Från 310 kr/dygn

Göteborg

Göteborg

Från 199 kr/dygn

Karlskrona

Karlskrona

Från 384 kr/dygn

Karlstad

Karlstad

Från 350 kr/dygn

Landvetter

Landvetter

Från 299 kr/dygn

Linköping

Linköping

Från 380 kr/dygn

Luleå

Luleå

Från 325 kr/dygn

Lund

Lund

Från 290 kr/dygn

Malmö

Malmö

Från 295 kr/dygn

Malmö airport – Sturup

Malmö airport – Sturup

Från 295 kr/dygn

Norrköping

Norrköping

Från 325 kr/dygn

Östersund

Östersund

Från 315 kr/dygn

Stockholm

Stockholm

Från 225 kr/dygn

Sundsvall

Sundsvall

Från 350 kr/dygn

Umeå

Umeå

Från 275 kr/dygn

Uppsala

Uppsala

Från 275 kr/dygn

Visby

Visby

Från 235 kr/dygn