Karlstad

Karlstad ligger strategiskt placerad vid Vänerns norra delar, alldeles invid Klarälvens delta. Det är en pampig stad där det Stora Torget är väl värt ett besök liksom Wermlands Opera. För den konstintresserad kan Lars Lerins konsthall Sandgrund rekommenderas och båtturer på Vänern och Klarälven är självklara inslag i Karlstadsbesöket.

Karlstad ligger som bekant i Värmland och att landskapet är känt för sin mångfald av författare ses i utbudet av turistmål. Att färdas i bil mellan Värmlands alla sevärdheter är att föredra.

Hyra bil i Karlstad

Det går utmärkt att hyra bil vid Karlstad Airport där flygplatsen samarbetar med fyra olika internationella biluthyrningsfirmor. Från flygplatsen går flyg främst till Stockholm men även till många charterdestinationer. Bokningen av hyrbilen sker innan ankomst och vid återlämnandet av bilen lämnas bilnyckeln enkelt i biluthyrningsföretagets brevlåda.

Besökaren tar sig med lätthet till Karlstad med tåg då det bland annat går tåg till Stockholm, Göteborg och Oslo. Invid Karlstad Centralstation ligger flertalet biluthyrningsfirmor centrerade men det finns fler pepprade över hela staden. Även hos dessa brukar det uppskattas att bilen bokas innan ankomst.

Med bil i Karlstad

Det är lätt att köra bil i Karlstad då delar av staden är relativt modern och har ovanligt breda gator i ett rutnätmönster till följd av branden som härjade år 1865. Från orten utgår riksvägarna 61, 62 och 63 och förbi passerar E18.

I centrala Karlstad finns det gott om parkeringsplatser, både längs gatorna och i parkeringshus. De mest centrala delarna tillhör den röda zonen där parkering är tillåten under 2 timmar mot en avgift men under söndagar gäller gratis parkering. Parkeringen betalas i biljettautomater med mynt eller kort, eller med hjälp av sms-parkering.

Se Värmland

Med bil kan du färdas genom Värmlands massiva skogar eller längs Vänerns kuster och här finns mycket att se och uppleva. Både Ransäters Hembygdsgård och Brunskogs Hembygdsgård drar exempelvis till sig mängder av besökare varje sommar med sina marknader, auktioner och landsbygdsmuseum. På flera platser i det skogiga landskapet finns makabra utsiktstorn, såsom Renstadsnipan där besökaren efter en skogsvandring har möjlighet att se Vänern och större delen av Värmland.

Alsters Herrgård, platsen där Gustav Fröding föddes, toppar besökslistan för de flesta där den ligger strax utanför Karlstad. Idag är det en minnesgård för Gustav Fröding som förutom att ha en utställning om Fröding även bedriver café, konstgalleri samt herrgårds- och hantverksbutiker. Mårbacka minnesgård, som var Selma Lagerlöfs barndomshem, är ytterligare en populär sevärdhet.

Fler destinationer i Sverige

Ängelholm

Ängelholm

Från 330 kr/dygn

Arlanda

Arlanda

Från 295 kr/dygn

Bromma

Bromma

Från 310 kr/dygn

Göteborg

Göteborg

Från 199 kr/dygn

Karlskrona

Karlskrona

Från 384 kr/dygn

Kiruna

Kiruna

Från 325 kr/dygn

Landvetter

Landvetter

Från 299 kr/dygn

Linköping

Linköping

Från 380 kr/dygn

Luleå

Luleå

Från 325 kr/dygn

Lund

Lund

Från 290 kr/dygn

Malmö

Malmö

Från 295 kr/dygn

Malmö airport – Sturup

Malmö airport – Sturup

Från 295 kr/dygn

Norrköping

Norrköping

Från 325 kr/dygn

Östersund

Östersund

Från 315 kr/dygn

Stockholm

Stockholm

Från 225 kr/dygn

Sundsvall

Sundsvall

Från 350 kr/dygn

Umeå

Umeå

Från 275 kr/dygn

Uppsala

Uppsala

Från 275 kr/dygn

Visby

Visby

Från 235 kr/dygn