Linköping

Universitetsstaden Linköping må kanske inte vara Sveriges mest turisttäta ort men den är ändå välbesökt och dess omgivningar är mycket populära. Linköpings domkyrka karaktäriserar staden liksom Flygvapenmuseet där Sveriges militära flyg visas upp. Shoppingmöjligheterna är talrika och i friluftsmuseet Gamla Linköping kan man ta del av Linköpings historia vilken sträcker sig bakåt till 1100-talet.

Linköpings hyrbilar

Det lönar sig att hyra en bil, om man besöker Linköping sommartid. Inom en radie på 30 minuter når man några utav Östergötlands finaste turistaktiviteter. Inom en timme med bil når man även den gamla fina industristaden Norrköping för en enkel dagstur i det bästa av Sommarsverige! Trots att Linköpings Centralstation är välbesökt så finns det enbart någon enstaka firma att hyra bil av där. Istället får man bege sig några hundra meter österut, över Kinda kanal, för att hitta klungan av biluthyrningsfirmor. Det går även för sig att hyra bil på ortens flygplats Linköping City Airport. Det är en liten flygplats med ett par avgångar och ankomster per dag och därmed bör hyrbilen bokas i förtid då bemanningen är skral. Bilnycklarna hämtas i flygplatsens informationsdisk och kan sedan återlämnas i flygplatsens vänthall vid en obemannad disk.

Köra bil i Linköping

Mycket trafik åker förbi Linköping då E4:an passerar staden och förbinder södra och östra Sverige med Stockholmsregionen. Linköping är Sveriges åttonde största stad men den är trots allt lättnavigerad och köer brukar endast uppstå runt rusningstid under morgonen och eftermiddagen. I staden finns parkeringar längs med gatorna som tillhandahålls av kommunen. Staden har även flera centrala parkeringshus såsom Baggen och Druvan. Vid Linköping C finns både korttids- och långtidsparkering och dessa, liksom de allra flesta parkeringarna i Linköping, drivs av företaget Dukaten Parkering. Parkeringsavgiften betalas antingen i betalautomaterna eller med hjälp av mobiltelefonen och all relevant information finns att läsa på skyltar vid parkeringsplatsen.

Reseguide till Linköping

Linköping är en pärla att besöka på sommaren med ett rikt kulturliv och möjlighet till fina naturupplevelser i närområdet. I Linköpings hjärta ligger stora torget med ett pulserande kafé och kulturliv. Sommartid är det inte svårt att hitta fina uteserveringar och Linköpings stadsfest är en av de större aktiviteterna man som besökare ska hålla ett öga på. Atmosfären kring det centrala shoppingstråket är gemytligt och många stora evenemang ordnas i Linköping under sommarhalvåret. Hit kommer de allra största artisterna! Genom de inre delarna av staden är det enkelt att strosa och hyr man en bil, har man inom en halvtimme tillgång till några av Sveriges största turistattraktioner, t.ex Göta Kanal och flygvapenmuseet. Några av de bästa sevärdheterna i Linköping presenteras här nedan.

Flygvapenmuseum

Upplev det svenska militärflygets historia och kliv runt bland alltifrån JAS 39 gripen till den klassiska svenska ”tunnan”. Museet fick utmärkelsen årets museum av Riksförbundet Sveriges museer. Flygvapenmuseet i Linköping ingår i samma förnäma grupp som statens Armémuseum och håller högsta klass. På bottenvåningen finns b.la. DC-3:an som fiskades upp efter 50 år på havets botten. I samlingarna ingår flygplan, uniformer mängder av information kopplat till flyghistoria och personarkiv. En mångsidig programverksamhet bjuder på temadagar, sagostunder, och uppvisningar av alla slag. Café finns för de fikasugna!

Linköpings domkyrka

Linköping domkyrka ligger belägen mittemot Linköpings slott och är faktiskt Sveriges näst största kyrkobyggnad efter Uppsala domkyrka. Det är en magnifik byggnad väl värd att besöka. Byggnaden var ifrån början en träkyrka kring 1000-talet och kring 1200 talet lät Birger Jarl bygga ut domkyrkan till vad vi ser idag.

Stångån Kinda kanal

Stråket som går längs kanalen erbjuder slussar, badplatser, parker restauranger och vandringsleder. Via turistbyrån kan man få en karta och det kan vara väl värt att hyra bil för att ta sig runt i det vackra pärlbandet. Från Slattefors i söder till Roxen i norr, vilket innebär nära 14 km med möjligheter både att färdas i kanot och aktiviteter längs strandkanten. Det är även möjligt att cykla hela vägen längs ån, som sommartid bjuder besökarna på ett vackert eldorado.

Göta Kanals slussar

Den största attraktionen är Bergs slussar och under sommartid kan man från Linköpings centrum enkelt med t.ex. hyrbil ta sig till den klassiska området kring Göta kanal, med sina slussar och trappor som leder vattnet. Ett stenkast från Linköping finns Bergs Slussar som drar tusentals besökare. Här kan man se båtarna lyftas eller sänkas i slusstrappan, man kan besöka museet om Göta Kanal och man kan njuta av en fika i ett av caféerna. Där går det att uppleva kanalen från passagerarbåtar och i närområdet finns vandrarhem, äventyrsgolf, caféer, glasskiosker och alla möjliga aktiviteter för alla smaker.

Tips för barnfamiljen

Det finns otroligt mycket sommartid att göra i Linköping för barnfamiljen, och förutom friluftsmuseet och flygvapenmuseet, som båda erbjuder barnfamiljer ordinära upplevelser hittar man många barnvänliga grönområden och även stugbyar samt vandrarhem att bo på om man vill. En halvtimme från Linköping är det väl värt ett besök i Söderköping, en passande dagstur, till en idyllisk småstad som vid Göta Kanal erbjuder spektakulära glassar, t.o.m rykande glassar! Här finns även prylbodar och alla möjliga små butiker med hantverk för de något äldre att gå in och hitta fynd eller bara i lugn och ro, vandra omkring.

Upptäck Östergötland

Östergötlands bördiga slätter har mycket att visa upp. Endast ett fåtal kilometer från Linköping ligger Vreta Kloster vilket befolkades av benediktinska nunnor under 400 hundra år, med start någon gång runt år 1100. Klostret upphörde på grund av reformationen och idag visas den restaurerade klosterruinen upp för besökare. En annan perfekt dagstur med bil är att bege sig till Kolmårdens Djurpark utanför Norrköping som sägs vara en av världens största djurparker.

Fler destinationer i Sverige

Ängelholm

Ängelholm

Från 330 kr/dygn

Arlanda

Arlanda

Från 295 kr/dygn

Bromma

Bromma

Från 310 kr/dygn

Göteborg

Göteborg

Från 199 kr/dygn

Karlskrona

Karlskrona

Från 384 kr/dygn

Karlstad

Karlstad

Från 350 kr/dygn

Kiruna

Kiruna

Från 325 kr/dygn

Landvetter

Landvetter

Från 299 kr/dygn

Luleå

Luleå

Från 325 kr/dygn

Lund

Lund

Från 290 kr/dygn

Malmö

Malmö

Från 295 kr/dygn

Malmö airport – Sturup

Malmö airport – Sturup

Från 295 kr/dygn

Norrköping

Norrköping

Från 325 kr/dygn

Östersund

Östersund

Från 315 kr/dygn

Stockholm

Stockholm

Från 225 kr/dygn

Sundsvall

Sundsvall

Från 350 kr/dygn

Umeå

Umeå

Från 275 kr/dygn

Uppsala

Uppsala

Från 275 kr/dygn

Visby

Visby

Från 235 kr/dygn