Trosa

Att boka in sin sommarsemester i förtid är något som rätt många försöker göra. Däremot är det inte alltid helt enkelt att få inspiration och idéer gällande var man vill åka när våren och sommaren väl slår till. Ett hett tips för dig som vill spendera din semester i Sverige är att besöka staden Trosa. Trosa är en riktigt fin sommarstad som bjuder på allt från trivsamma stränder och badplatser till mysiga hamnkrogar, lyxiga spahotell, trevliga restauranger och fina platser att besöka. Vill du åka iväg på en liten weekendresa utan att behöva lämna landet kan Trosa vara ett bra alternativ.

 

För att din semester eller weekend ska bli så lyckad som möjligt kan vi också tipsa dig om att hyra en bil. Det är inte bara smidigt och bekvämt, utan med en hyrbil kan du även göra olika stopp på vägen som kan förgylla resan lite extra. Ta del av vår reseguide då du vill få till en oförglömlig resa till Trosa.

Resa till Trosa

Trosa är en stad som under somrarna besöks av närmare en miljon människor, där såväl turister från Sverige som från utlandet vill ha möjligheten att ta del av den otroligt trivsamma miljö och atmosfär som staden erbjuder.

Men hur tar man sig till Trosa på bästa möjliga sätt? Vi skulle utan tvekan säga att du bäst reser till Trosa med bil, inte minst med en hyrbil. Att vi rekommenderar bil framför tåg och buss beror helt enkelt på att det ännu inte finns någon järnväg som går ända in till Trosa.

Det beror dock inte bara på att Sveriges järnväg inte fanns när staden byggdes på 1600-talet. Utan på den tiden var Trosa en handelsstad som i princip bara bestod av en skärgård och då var det båt som gällde både in och ut från hamnen. Sen dess har det egentligen inte hänt så mycket när det kommer till infartsvägar.

I och med att det nu är en sommarstad omringad av vattendrag, hamnar och andra öar har detta heller inte förändrats på senare dar, framförallt inte vad gäller alternativa resealternativ till bil. Vill du resa med tåg till Trosa måste du alltså stiga av på en närliggande tågcentral för att därefter byta till buss sista sträckan.

Fördelen med att köra egen bil

Kör du istället din egen bil eller hyrbil slipper du varken tänka på eller planera byten i kollektivtrafiken, för att inte tala om att du kan köra din helt egna rutt oavsett vart du startar din bilresa. Det är väldigt bekvämt att inte behöva passa olika tider och att inte vara begränsad på så sätt. Då kan du även göra flera stopp under din resa till Trosa, helt enligt dina önskemål.

I och med att Trosa också ligger i princip mellan Stockholm och Norrköping är det även en väldigt central ort som är lätt att ta sig till. Bilvägarna är bra och det går hyfsat snabbt att ta sig dit. Trots att du knappt kommer behöva din bil när du väl anländer till Trosa, då du kan gå eller cykla till det mesta, så är det bekvämt att sen kunna packa ihop och åka hem när det är dags för hemresa. Att hyra en bil under semestern är alltså verkligen att rekommendera.

Anledningar att besöka Trosa

Nu kanske ni undrar varför vi just tipsar om Trosa som resmål och inte någon annan fin svensk stad. Faktum är att Trosa enligt oss är ett av Sveriges dolda guldkorn, som i förhållande till sin charm och sitt trivsamma utbud får alldeles för få besökare under året. Precis som kommunen själva uttrycker det så är Trosa ”en ung kommun med gamla anor”.

Bara ett stenkast från Stockholm landar du i en sommaridyll fylld av den där behagliga semesterfeelingen med en lugn atmosfär. Trosa är en sommarstad av rang

som bjuder på det mesta du kan önska under de varma sommarmånaderna.

Det finns mängder av badplatser, fina stränder och hamnkajer att besöka, något som kombineras med ett varierat utbud av såväl underhållning och kulturliv som härliga matupplevelser och mysiga umgängen. Tro det eller ej, men för dig som inte tidigare varken varit i eller ägnat en tanke åt Trosa så är det en stad som kan överraska dig rejält.

Lilla Venedig

Trots att det är en liten stad finns det något som kan passa alla intressen och alla åldrar. Besök Trosa torg och traska längs den stillsamma Trosaån. Detta i kombination med pittoreska gränder och de anrika fiskehusen är något som får en att tänka på Venedig. Kanske kan staden kallas för lilla Venedig?

Välkända caféer och fik

Tack vare alla de mysiga fikaställen som finns att ta del av i staden har Trosa också blivit omtalat för sina fantastiska bakverk. Hembakat, nygjort och en salig blandning av allt det goda. Marsipangården är ett av dessa ställen, ett unikt café där du kan köpa egengjord marsipan.

Gå och strosa

Att gå och strosa i Trosa är verkligen att rekommendera. Det finns så mycket fint att se på och så mycket att besöka. Västra Långgatan med sina färgglada hus är enligt oss ett måste, och på vägen kan du passa på att stanna till på de små kaféerna, bagerierna och vandrarhemmen. Garvaregården är ett ställe för dig som gillar hantverk.

På Torget hittar du ett turistcentrum där du kan få mängder av tips och råd kring sevärdheter och olika utflykter. Gå en stadsvandring och kolla in de gamla träbyggnaderna och de färgglada små husen från fisketiden.

Bo i Trosa

I Trosa finns det även ett antal fina hotell att både besöka och bo på, även de med spa och restaurang. Tre små rum är ett omtalat vandrarhem som med en modern tappning återspeglar den gamla tidens stilar, medan Bomans hotell kan passa dig som gillar personliga och lyxiga hotell med en unik touch. Vi kan också rekommendera Trosa Stadshotell & Spa som håller absolut högsta klass när det kommer till boende, mat och avkoppling.

Äventyr

För dig som gillar äventyr och aktiviteter kan du i Trosa även paddla havskajak eller paddla längs med en kanotled. Under vissa sommardagar kan det även vara möjligt att se på när de spelar olika sommarteatrar och föreställningar. Idag är det en stad som omringas av både hav, natur och storstad, men trots det känns det lite som att åka tillbaka i tiden.

Sevärdheter med bil i Trosa

Det kanske känns lite onödigt att hyra en bil för att ta sig till en stad där man knappt inte behöver sin bil för att ta sig runt? Trots att Trosa centrum som stad görs allra bäst till fots eller cykel finns det dock ett antal sevärdheter och roliga utflyktsplatser att besöka som kräver en kortare resa med bil.

Gillar du att utforska, upptäcka och se vad staden har att erbjuda även utanför centrum kommer du alltså få användning för hyrbilen, det vill säga utöver din resa till Trosa. För faktum är att många av de mest spännande och unika sevärdheterna ligger en bit utanför staden.

Ett riktigt bra tips är att besöka de gamla slotten Tullgarn och Nynäs. När du ändå är ute och åker för att upptäcka omgivningarna kring Trosa bör du även passa på att besöka någon av de riktigt gamla medeltida kyrkorna som sedan början av 1700-talet har varit som en slags symbol för Trosas leverne.

Gillar du att vara aktiv samtidigt som du utforskar kan du stanna längs vägen för att vandra längs den populära Sörmlandsleden. Längs de 100 mil som den sträcker sig finns det minst sagt en variation av upptäckter och spännande möten att göra. Har du en hyrbil kan du när du vill ta dig till dessa destinationer utan problem.

Hitta den bästa hyrbilen för dig

Om du nu bestämt dig för att besöka Trosa under din nästa semester har du kort och gott massor att se framemot. Trosa är som sagt ett guldkorn som verkligen överraskar. Om du inte känner för att spendera flera dagar i Trosa kan det åtminstone vara ett stopp på vägen då du är på väg till Stockholm eller Norrköping.

För att din resa till Trosa ska bli så bekväm och smidig som möjligt rekommenderar vi dig att köra bil dit, och det oavsett var du åker ifrån. Har du inte tillgång till en egen bil, eller om du kanske känner för att unna dig en körning i en annan bil, finns det alla möjligheter att hyra en bil.

Idag är utbudet av hyrbilar otroligt stort, varierande och mångsidigt. Oavsett om du ska resa själv, med din partner eller en kollega, med kompisgänget eller familjen finns det hyrbilar som kan passa. Däremot är det inte alltid helt lätt att veta vilken hyrbil man ska välja. Ta del av våra tips och råd nedan kring saker att tänka på då du vill hitta den bästa hyrbilen.

Val av bilmodell

Det är inte alls ovanligt att de olika biluthyrningsfirmorna har en viss standard när det kommer till vilka bilar de erbjuder vid uthyrning. Om du har några specifika krav på storlek, funktioner, komfort eller annat kan det alltså vara bra att kolla upp vilka som erbjuder just det du önskar innan du går vidare med din bilhyra.

Försäkring och avtal

När du väl bestämt dig för en viss bilfirma och en viss biltyp är det väldigt viktigt att du kollar upp vad som gäller med avtal, försäkring och service. Vilken försäkring gäller, vad kostar den och vad ingår där? Har ni rätt till någon form av service om en olycka skulle ske, eller om bilen går sönder? Be gärna bilfirman att förklara både avtal och vad som ingår och vilka extrakostnader som kan tillkomma om det oförutsedda inträffar.

Hyra och körkostnad

Det är alltid bra att få ett tydligt svar på vad bilen kommer att kosta dig under din resa. Då menar vi inte bara själv grundhyran, utan även vad kostnaden är för tankningar, debitering per mil, samt om det läggs på någon extra avgift om ni skulle råka komma lite sent till inlämningen. För långa körningar kan både fria mil och flexibel inlämning vara fördelaktigt.

Vem får köra?

Olika biluthyrningsfirmor har olika riktlinjer när det kommer till lägsta ålder för den som ska köra. Är ni ett gäng unga kompisar som ska besöka Trosa under en sommarroadtrip bör ni även kolla upp om det är 18 eller 21 år som gäller. Det är nämligen inte alls särskilt ovanligt att förare under 25 år får betala en extraavgift. Samtliga förare ska registreras på försäkringen.

Jämför priser

Vårt sista och också ett av de viktigaste tipsen då du vill hyra en bil inför din resa till Trosa är att du jämför priserna hos de olika bilfirmorna. Med den marknad av hyrbilar som finns idag kan du utan problem komma över riktigt bra och trygga deals för billiga hyrbilar. Det finns alltid något som passar alla, det gäller bara att leta och hitta rätt.

Fler destinationer i Sverige

Ängelholm

Ängelholm

Från 330 kr/dygn

Arlanda

Arlanda

Från 295 kr/dygn

Bromma

Bromma

Från 310 kr/dygn

Göteborg

Göteborg

Från 199 kr/dygn

Karlskrona

Karlskrona

Från 384 kr/dygn

Karlstad

Karlstad

Från 350 kr/dygn

Kiruna

Kiruna

Från 325 kr/dygn

Landvetter

Landvetter

Från 299 kr/dygn

Linköping

Linköping

Från 380 kr/dygn

Luleå

Luleå

Från 325 kr/dygn

Lund

Lund

Från 290 kr/dygn

Malmö

Malmö

Från 295 kr/dygn

Malmö airport – Sturup

Malmö airport – Sturup

Från 295 kr/dygn

Norrköping

Norrköping

Från 325 kr/dygn

Östersund

Östersund

Från 315 kr/dygn

Solna

Solna

299 kr/dygn

Stockholm

Stockholm

Från 225 kr/dygn

Sundsvall

Sundsvall

Från 350 kr/dygn

Umeå

Umeå

Från 275 kr/dygn

Uppsala

Uppsala

Från 275 kr/dygn

Visby

Visby

Från 235 kr/dygn