Uppsala

Uppsala står i centrum för både religion och studier i Sverige. Orten har varit det kyrkliga sätet i Sverige sedan 1100-talet och under 1400-talet grundades där Sveriges äldsta lärosäte på högre nivå. Uppsala domkyrka och Uppsala universitet är således två välbesökta institutioner och därtill är Uppsala slott, Linnéträdgården, Botaniska trädgården och Museum Gustavianum några av Uppsalas övriga charmiga turistmål.

Hyra bil i Uppsala

I Uppsala finns en mängd olika hyrbilsföretag utspridda över staden. Om man kommer med tåg till Uppsala Centralstation så finns möjlighet att smidigt hyra bil tvärs över gatan.

Närmaste flygplats är Arlanda och där går det självfallet utmärkt att hyra bil. Lättast bokar du direkt här på Hyrabil.com. Det går att hyra bil i många olika prisklasser och flygplatsen har bussar som transporterar besökarna mellan flygterminalerna och hyrbilsföretagen.

Det finns därtill förhoppningar om att Uppsalas lokala flygfält, Uppsala-Ärna, ska öppna upp för civiltrafik och då eventuellt under namnet Anders Celsius Airport.

Bilist i Uppsala

Tack vare alla studenter är Uppsala en utmärkt stad att färdas i till fots eller på cykel. Kommunikationerna är goda och man behöver verkligen ingen bil. Därtill gör stadens gamla stadsplanering att centrum kan vara svårframkomligt och att lediga parkeringsplatser kan vara svårfunna.

Uppsala stad delar in parkeringsplatserna i olika zoner beroende på hur centrala de är. Allra dyrast är det i de innersta zonerna. Unikt för dessa är att priset inte är linjärt, vilket i praktiken innebär att man betalar 20 kr/timme under de första två timmarna för att sedan betala 35 kr/timme under resterande timmar. Under kvälls- och nattetid ligger priset på 5 kr/timme oavsett zon och parkering är gratis i alla zoner under söndagar och helgdagar.

I staden finns flera parkeringshus, däribland Stadshusets parkering, Centralgaraget och Parkering Flustergränd, av vilka ett par har öppet dygnet runt.

Reseguide till Uppsala

Uppsala är Sveriges fjärde största stad, med ca 170 000 invånare. Staden fick sitt namn på 1200-talet och är en av de äldsta städerna i Sverige. På 1400-talet byggdes ett av Nordens första universitet, och än idag är Uppsala en viktig och stor universitetsstad.

Tack vare sin ålder, finns det många historiska sevärdheter i Uppsala. Domkyrkan, där det ligger kungar och kungaskatter begravda under golvet, Slottet, som Gustav Vasa lät bygga, och Gustavianum, en av de äldsta universitetsbyggnaderna. Anders Celcius verkade som vetenskapsman i Uppsala och mycket av hans arbete kan ses i Gustavianum. Carl von Linné bodde sina sista år i Uppsala, och lämnade efter sig en storslagen trädgård och hans sista boplats, som idag hålls som museum.

Man kan komma till Uppsala med bil, tåg eller flyg. Flygplatsen Arlanda ligger 18 min bort med bil. Det går direktbussar två gånger i timmen, och man kan också ta flygtåget. Många av de lokala taxiföretagen erbjuder fastpris på sträckan mellan Uppsala och Arlanda. Från Stockholm tar man tåget till Uppsala på ca 40 min. Med bil kommer man till Uppsala på E4.

Uppsala har övernattningsalternativ för de flesta smaker. Billigt, centralt, fashionabelt eller historiskt, här finns något för alla. Hotell Hörnan i centrum är ett hotell från 1907 och ett av Uppsalas mest anrika. För de som bara vill ha en säng att sova i erbjuder Uppsala också en rad motell och vandrarhem. De vanliga hotellkedjorna som Scandic, Radison Blu och Nordic Choice finns i Uppsala.

När det gäller kulinariska upplevelser så bjuder Uppsala på restauranger, caféer, konditorier och barer. Det utländska utbudet är varierat och spännande. Vid Fyrisån har den grekiska restaurangen Tzatsiki uteservering på sommaren, och på Stora torget man man avnjuta italiensk mat hos Villa Romana. På restarurang Domtrappkällaren kan man få en finare middag till ett ok pris, med ett bra utbud av vin.

En kopp kaffe eller en enkel lunch är inte svårt att hitta i Uppsala. Konditori Fågelsången, vid foten av slottet och med utsikt över Svandammen är ett populärt fikaställe för de lokala Uppsalaborna. Om sommaren bjuds det på många uteserveringar längs Fyrisån, som rinner genom hela staden. På centralstationen ligger restaurangen Stationen, där man kan äta lunch. Man har bevarat den ursprungliga stationsbyggnaden, och byggt restauranger här.

När man då har sovit och ätit finns det mycket att uppleva och se i staden. Förutom de självklara turistmålen som Domkyrkan, Slottet och Universitetet finns många fina muséer, parker, och shoppingmöjligheter. Upplandsmuséet ligger nära Domkyrkan, i ett gammalt kvarnhus och har utställningar med lokalhistorisk prägel. Stadsparken, med huvudingång vid Svandammen har ett café, en parkscen och en stor lekplats för barn. I tillägg finns här vackra utsmyckade dammar att beundra.

Ca 5 km norr om Uppsala ligger det som ursprungligen kallades för Uppsala. Idag heter platsen Gamla Uppsala, och har fornlämningar från 1100-talet, och kungagravar från samma tid.

Uppsala är en vaken, livlig stad med mycket historia och spännande aktiviteter. För en billig slant kan man sova gott, äta gott och hitta upplevelser att fylla tiden med, eller för några extra kronor lyxa till det med extravagant boende och exotiska restauranger.

Se Uppland

Om man befinner sig i Uppsala och har tänkt åka till närliggande Stockholm så rekommenderas tåg. För övrigt kan omgivningarna gärna ses med bil där ett måste under Uppsalavistelsen är att besöka Gamla Uppsala med dess konungagravar från 500-talet. En viktigare plats i skandinavisk historia är svår att finna!

På det pampiga Skokloster invid Mälaren kan man avnjuta en lyxig kaffestund i slottscaféet. Slottet har gratis inträde och erbjuder guidade turer. Om man istället letar efter naturupplevelser som även passar barn så är Gårdsjö Älgpark ett bra alternativ.

Fler destinationer i Sverige

Ängelholm

Ängelholm

Från 330 kr/dygn

Arlanda

Arlanda

Från 295 kr/dygn

Bromma

Bromma

Från 310 kr/dygn

Göteborg

Göteborg

Från 199 kr/dygn

Karlskrona

Karlskrona

Från 384 kr/dygn

Karlstad

Karlstad

Från 350 kr/dygn

Kiruna

Kiruna

Från 325 kr/dygn

Landvetter

Landvetter

Från 299 kr/dygn

Linköping

Linköping

Från 380 kr/dygn

Luleå

Luleå

Från 325 kr/dygn

Lund

Lund

Från 290 kr/dygn

Malmö

Malmö

Från 295 kr/dygn

Malmö airport – Sturup

Malmö airport – Sturup

Från 295 kr/dygn

Norrköping

Norrköping

Från 325 kr/dygn

Östersund

Östersund

Från 315 kr/dygn

Stockholm

Stockholm

Från 225 kr/dygn

Sundsvall

Sundsvall

Från 350 kr/dygn

Umeå

Umeå

Från 275 kr/dygn

Visby

Visby

Från 235 kr/dygn