Örebro

Örebro är den stad i Sverige som ökat antalet övernattade turister ifrån utlandet mest och det finns goda anledningar till att det förhåller sig så. Örebro ligger på ett lagom avstånd från Stockholm bredvid den på sommaren vackert lysande sjön Hjälmaren. Staden erbjuder ett rikt kulturliv och fantastiska campingmöjligheter i Gustavsvik stadcamping med fem stjärnor och dess trevliga äventyrsbad. I centrum av staden stoltserar Örebro slott som är väl värt ett besök. Här nedan följer en samling med några av de mest populära utflyktsmålen, både i själva staden Örebro som i dess närhet.

Wadköping

I centrala Örebro ligger detta område med fina gamla trähus och beskriver hur Örebro såg ut på äldre dar. Museer, utställningar och kaféer väntar den som gör ett besök här. Området ansluter finns till stadsparken och Svartån och de äldsta husen härstammar från 1400-talet.
Området med de fina gamla trähusen är öppet för besök året om.

Sveriges vackraste park

Stadsparken i Örebro fick utmärkelsen Sveriges vackraste park 2004 och erbjuder något för alla åldrar. Klätterställningar för de minsta barnen och oerhört vackra områden för gammal som ung att vistas i och njuta av Örebro i sin bästa prakt.

Femton meter historia

Det är namnet på en tidslinje gjord i brons som löper över järnvägstorget i Örebro. Den ger en överblick över historien främst i Örebro de senaste 200 år sedan. Här kan man följa hur Baptiste Bernadotte valdes till tronföljare i början av 1800-talet fram tills Örebro fick internet.

Vattentornet Svampen

I Örebro finns det kända vattentornet ”svampen” som årligen drar till sig mängder av turister. Den mäter 58 meter och det är onekligen inte svårt att först varifrån den fått sitt namn. Förutom en fin utsikt från toppen erbjuds även konferensmöjligheter här.

ÖBKHL

Örebro konsthall anses vara ett av Sveriges vackraste gallerier och ligger naturskönt vid Svartån och en fin utsikt mot Örebro slott. Besökarna får ta del av både svensk och internationell samtidskonst.

Gillar du Bubblan?

I Örebro finns världens största privata samling av VW-bilar. Till rariteterna hör en alldeles mintgrön VW-bubbla limousin. I övrigt ”Bubblans” alla årsmodeller mellan 1949 till och med 1975.

Tysslingen på våren – sångsvanens paradis

Över 30 000 besökare tar sig till denna samlingsplatsen utanför Örebro och tittar på när tusentals sångsvanar landar. Höjdpunkten att besöka samlingsplatsen är omkring mitten av mars.

Tidsresa med tåg i Järle

Har man tillgång till bil kan man inte långt ifrån Örebro besöka Sveriges äldsta tågstation. Huset byggdes 1854 och du kan få prova att resa med det gamla veterantåget en bit längs järnvägslinjen. Äkta ångtåg med andra ord alltså!

Tiveden Nationalpark

I närheten av Örebro i skogsområdet Tiveden med intressanta naturupplevelser. Här kan man vandra mellan tio meter stora klippblock efter inlandsisen framfart och delta i parkens alla äventyrliga aktiviteter.

Garphyttans Nationalpark

Strax utanför Örebro ligger Garphyttans Nationalpark. Med bil tar det från Örebro ungefär 20 minuter för att nå parken.

Hyra bil i Örebro

Det förmånligaste sättet att ta sig runt i Örebros närområden och på så vis upptäcka så mycket mer än själva stadskärnan är att hyra bil. Det är lätt att ta sig mellan sevärdheterna och man upptäcker ganska snart att det ligger många pärlor gömda längs vägarna.

Fler destinationer i Sverige

Ängelholm

Ängelholm

Från 330 kr/dygn

Arlanda

Arlanda

Från 295 kr/dygn

Bromma

Bromma

Från 310 kr/dygn

Göteborg

Göteborg

Från 199 kr/dygn

Karlskrona

Karlskrona

Från 384 kr/dygn

Karlstad

Karlstad

Från 350 kr/dygn

Kiruna

Kiruna

Från 325 kr/dygn

Landvetter

Landvetter

Från 299 kr/dygn

Linköping

Linköping

Från 380 kr/dygn

Luleå

Luleå

Från 325 kr/dygn

Lund

Lund

Från 290 kr/dygn

Malmö

Malmö

Från 295 kr/dygn

Malmö airport – Sturup

Malmö airport – Sturup

Från 295 kr/dygn

Norrköping

Norrköping

Från 325 kr/dygn

Östersund

Östersund

Från 315 kr/dygn

Stockholm

Stockholm

Från 225 kr/dygn

Sundsvall

Sundsvall

Från 350 kr/dygn

Umeå

Umeå

Från 275 kr/dygn

Uppsala

Uppsala

Från 275 kr/dygn

Visby

Visby

Från 235 kr/dygn