Mallorca

Mallorca är en ö med ett bergigt landskap och nästintill magiskt vatten, som har varit bebodd under tusentals år. Ön har tillhört Spanien sedan 1400-talet men är självfallet präglad av den mängd av olika kulturer som under tidens gång har ägt den.

I Mallorcas huvudstad Palma finns mycket att se och däribland är den storslagna katedralen La Seu ett måste för turisten liksom slottet Bellver som bjuder på en storslagen utsikt. För shoppingentusiasten hittas modeföretagen på Passeig de Born medan ett besök i områdena runt Plaça Major och Plaça Cort erbjuder shopping i främst inhemska butiker.

Hyra bil på Mallorca

Mallorca upplevs bäst med bil och på flygplatsen Palma Airport finns fem välkända firmor att hyra bil av. Det går ofta bra att boka på plats men förhandsbokning ger många gånger ett bättre pris. I Palmas hamn kommer färjor in från bland annat Barcelona, València och Ibiza och där finns också en klunga biluthyrare att tillgå.

Innan du sätter dig i bilen kan det vara klokt att fräscha upp den spanska vägvokabulären en aning. ”Autopista” betyder motorväg, ”calle” betyder gata, ”salida” betyder exit, ”ceda el paso” betyder lämna företräde, ”gasolina” betyder bensin medan ”gasoleo” betyder diesel och ”aparcamiento” betyder parkeringsplats.

Med bil på Mallorca

Något som skiljer Mallorca från Sverige är att de mallorkinska motorvägarnas påfart och avfart ofta är desamma och att du således möter bilar på dessa. Därtill är spanska rondeller erkänt svåra att köra i och som turist bör du alltid välja att ligga i den yttersta filen, oavsett åt vilket håll du ska.

Att parkera i Palma kan vara lite av ett gissel men myndigheterna har givit ut en broschyr för turister där de tipsar om att parkering kan ske på någon av fyra, relativt nya parkeringsplatser vilka alla ligger utanför stadskärnan och kostar 5 euro om dagen. Denna broschyr hittas hos de flesta biluthyrningsfirmor.

Upplev Mallorca

De flesta turister har sin bas i Palma men med bil får du möjligheten att se hela ön. Bland de mest populära besöksmålen ses Alcúdia med dess vackra gamla stadsdelar och än mer pittoresk charm ses i byn Valldemossa som ligger strax norr om Palma. Byn ligger i bergskedjan Tramuntana och är bland annat känd för att Frédéric Chopin residerade där.

Om lite flärd önskas kan ett besök i den glamorösa, sydliga kuststaden Puerto Portals rekommenderas, dit bland annat den spanska kungafamiljen tar sin tillflykt då och då.

Fler destinationer i Spanien

Alicante

Alicante

Från 279 kr/dygn

Barcelona

Barcelona

Från 185 kr/dygn

Malaga

Malaga

Från 168 kr/dygn

Marbella

Marbella

Från 418 kr/dygn

Torrevieja

Torrevieja

Från 374 kr/dygn