Umeå

Björkarnas stad som Umeå länge har kallats, ligger i Västerbotten och inte långt från Bottniska Viken. Staden har ett känt universitet och är också känt för vissa tv-sändningar från SVT som har ett av sina kontor beläget just här.

Varje år i september öppnar Umeå även upp för en trevlig höstmarknad som man även ibland kan följa från tv-programmet Gokväll.

Umeå blev även kulturhuvudstad 2014 och har därmed mycket att erbjuda konstmedvetna själar.

Stadens omgivningar har en rik historia och här kan man titta på hällristningar, gamla boplatser från vikingatiden samtidigt som man kan gå utmed Umeälven hur långt som helst.

Och vill man ta sig fram med bil kan man med fördel hyra en vid stadens många biluthyrningsfirmor.

Att hyra bil i Umeå

I Umeå kan man vända sig till både vanliga uthyrningsföretag och bensinmackar om man är sugen på att sätta sig vid ratten. Naturligtvis erbjuder flygplatsen i Umeå sina besökare att hyra bil men det finns även ett stort antal firmor som ligger spridda över hela staden där man kan finna den bil man söker till ett bra pris. Bl.a. ligger företaget Rent-a-Wreck här i stadens utkant som anses som mycket prisvärt. Dock är det ett faktum att Umeå har fler biluthyrningsfirmor i stadskärnan än utanför.

Parkeringsmöjligheter

Umeå har två stora parkeringshus och flera parkeringsplatser runt om i staden. Priserna varierar och är dyrare mot centrum till men om man vill parkera gratis, kan man ställa bilen vid Haga (Bangatan) och gå in till staden. Söndagar är det dock avgiftsfritt i centrum.

Att se utanför Umeå

Tillbringar man semestern i Umeå och vill ut mot havet är det inte långt med bil. 15 kilometer och vips så ser man Bottenviken. Här ligger Kvarkens ståtliga skärgård som bidrar med ett soligt landskap på sommaren. Och fortsätter man söderut kommer man istället till Höga Kusten – en plats som drar till sig både inhemska och utländska besökare under sommarhalvåret.

Tycker man särskilt mycket om naturen finns Arboretum med ovanliga och vackra växter; en skogsträdgård bara 7 km utanför staden och för de som älskar laxfiske är Umeås omnejd ett måste. Och dit måste man ta sig med bil, annars blir det svårt. Laxhoppet med sina dalgångar och dammar lockar besökare från när och fjärran.

Fler destinationer i Sverige

Ängelholm

Ängelholm

Från 330 kr/dygn

Arlanda

Arlanda

Från 295 kr/dygn

Bromma

Bromma

Från 310 kr/dygn

Göteborg

Göteborg

Från 199 kr/dygn

Karlskrona

Karlskrona

Från 384 kr/dygn

Karlstad

Karlstad

Från 350 kr/dygn

Kiruna

Kiruna

Från 325 kr/dygn

Landvetter

Landvetter

Från 299 kr/dygn

Linköping

Linköping

Från 380 kr/dygn

Luleå

Luleå

Från 325 kr/dygn

Lund

Lund

Från 290 kr/dygn

Malmö

Malmö

Från 295 kr/dygn

Malmö airport – Sturup

Malmö airport – Sturup

Från 295 kr/dygn

Norrköping

Norrköping

Från 325 kr/dygn

Östersund

Östersund

Från 315 kr/dygn

Stockholm

Stockholm

Från 225 kr/dygn

Sundsvall

Sundsvall

Från 350 kr/dygn

Uppsala

Uppsala

Från 275 kr/dygn

Visby

Visby

Från 235 kr/dygn