Sverige är ett avlångt land som inbjuder till bilkörning, speciellt på landsbygden. Vad behöver man då veta om att hyra bil i Sverige? Läs nedanstående information så kommer du att få mycket nyttig information.

Minimiålder

Visst hade det varit praktiskt om alla med körkort oavsett ålder fick hyra vilken bil som helst. Riktigt så är det tyvärr inte. Biluthyrare får sätta individuella åldersgränser så länge de är strikta, det vill säga inte diskriminerande beträffande kön, utseende och så vidare. 18, 19, 20, 24, 25 är alla vanliga åldersgränser. Dessutom tillkommer ofta en extra avgift om föraren är under 30. Vissa bilar som är extra värdefulla eller har stor motoreffekt hyrs inte heller ut till unga personer. Vanliga argument är att unga förare anses orutinerade och mindre hänsynsfulla än äldre bilförare. Många bilförsäkringars premier blir avsevärt mindre efter att försäkringstagaren fyllt 24 år.

Rökning, pälsdjur, nedskräpning

Generellt är alla tre komponenter förbjudna, men pälsdjur kan ibland tillåtas vid förfrågan. Huvudsaken är att man lämnar bilen i det skick man erhöll den. På så sätt slipper man en oväntad städningsfaktura i brevlådan.

Köra utomlands med bilen

Om du vill köra utomlands med bilen måste du ha ett tillstånd. Biluthyraren har rätt att neka till utlandskörning om det inte anses befogat (exempelvis en nöjesresa). Bilarna brukar vara utrustade med spårningssändare där biluthyraren kan se om du överträder ett förbud mot att åka utomlands. Även i sådana fall kan du få dyra avgifter.

Otillåten körning

Du får inte köra för fort med bilen, om det ändå sker och du blir stoppad i en fartkontroll har biluthyraren rätt att frånsäga sig allt ansvar. Du får således betala eventuella fortkörningsböter. Det är inte heller tillåtet att köra bilen i biltävlingar eller liknande tillställningar eftersom skaderisken för både person och kaross är så pass stor.

Modifikationer

Du får inte göra några bestående modifikationer på bilen såsom att byta fälgar eller lackera bilen i en ny kulör. Du kan bli misstänkt för att sälja de utbytta bildelarna på svarta marknaden vilket gör att du sedermera kan bli polisanmäld. Att förslagsvis sätta upp en wonderbaum-gran är tillåtet så länge du plockar ned den när du lämnar tillbaka bilen.

Passagerare

Det är tillåtet att ha passagerare för så många platser som finns.

Plocka upp liftare

Det är ofta inte tillåtet att plocka upp liftare även om undantag finns. Anledningen är för att liftarna kan utgöra en säkerhetsrisk. De kan råna föraren eller göra åverkan på inventarier i bilen.

Biluthyrare i Sverige

Det finns två sorters biluthyrare i Sverige.

1) Bensinstationer såsom OKQ8 och Circle K.

2) Renodlade biluthyrningsfirmor såsom Avis, Europcar och Hertz.

Bensinstationernas bilar är i större grad mer tillgängliga än biluthyrningsfirmornas motsvarigheter. Det beror på att bensinstationer har lägre åldersgränser och att man inte behöver betala någon depositionsavgift. Biluthyrningsfirmorna erbjuder ett större utbud av bilar och tecknar ofta avtal med olika partners. Det kan också vara lite svårare att till fots komma till en bensinstation jämfört med fallet till en biluthyrningsfirma.

Oavsett vilket alternativ du väljer så kommer du förhoppningsvis bli nöjd. Lycka till!

Vänstertrafik/ Högertrafik
Högertrafik
Språk
Svenska, små samiska och finsktalande minoriteter
Valuta
Krona
Landskod
+46
Huvudstad
Stockholm

Hastighetsgränser i Sverige

Alla hastighetsgränser är i km/h.

I tätorter
50
Landsväg
70
Motorväg
110

Bränslepriser

Alla priser är i svenska kronor per liter

Bensin
14.553
Diesel
15.070

Destinationer i Sverige

Ängelholm

Från 330 kr/dygn

Arlanda

Från 295 kr/dygn

Bromma

Från 310 kr/dygn

Göteborg

Från 199 kr/dygn

Karlskrona

Från 384 kr/dygn

Karlstad

Från 350 kr/dygn

Kiruna

Från 325 kr/dygn

Landvetter

Från 299 kr/dygn

Linköping

Från 380 kr/dygn

Luleå

Från 325 kr/dygn

Lund

Från 290 kr/dygn

Malmö

Från 295 kr/dygn

Malmö airport – Sturup

Från 295 kr/dygn

Norrköping

Från 325 kr/dygn

Östersund

Från 315 kr/dygn

Stockholm

Från 225 kr/dygn

Sundsvall

Från 350 kr/dygn

Umeå

Från 275 kr/dygn

Uppsala

Från 275 kr/dygn

Visby

Från 235 kr/dygn