Rhodos

Rhodos sägs enligt legenderna vara guden Helios favoritö vilket många turister tycks hålla med om. Rhodos är en av Greklands många öar, men även en av de största. Ön är inte bara känd för sitt varma klimat, härliga stränder och vandringsleder i vacker natur, utan även för kolossen som ligger belägen på ön. Kolossen är nämligen ett av världens sju underverk.

Miljoner besökare tar sig varje år till Rhodos. Och det är inte så konstigt eftersom solen skiner under 300 dagar om året. Även om mycket av besöken handlar om tzatziki, sol och bad i kristallblått hav, så erbjuder Rhodos en mängd sevärdheter, shopping, vackra landsbygder, stillsam natur, stad, stränder och mycket mer.

Gamla stan i Rhodos, som även är öns största stad med samma namn, är också en av Europas största bebodda medeltida städer och är klassad på världsarvslistan. Vandra genom staden, bort från turiststråken och in i korsriddarnas tid. Innanför dess murar finns katedraler, en borg och mix av arkitektur från olika epoker.

Att ta sig till Rhodos

Enklaste sättet att ta sig till Rhodos är med charterflyg med avgångar flera gånger i veckan från antingen Göteborg, Malmö eller Stockholm. Reguljärflyg går till Aten men då får man därefter byta till inrikesflyg. De lokala bussarna går från flygplatsen och som sedan tar dig till Rhodos stad. Du kan även från Rhodos ta dig med vidare med färja till någon av de andra vackra grekiska öarna så som Kreta, Kos, Samos m.f.

Hotell och boende på Rhodos

Boende kan du boka i förväg i samband med när du bokar flyg via charterbolagen. Om du endast har bokat flygbiljett kan du ta hjälp att finna boende genom någon turistbyrå.

Mat

På Rhodos finner du en mängd restauranger som erbjuder klassisk grekisk medelhavsmat. Det grekiska köket kännetecknas av smaker från italienska, serbiska och turkiska köket. Avnjut någon av de läckra specialiteter som souvlaki, gyros, tzatziki, och moussaka som för övrigt är Greklands nationalrätt. Men passa även på att avnjuta havets läckerheter, så som fisk och skaldjur. Eller varför inte en enkel och smakrik grekisk sallad ihop med olivolja vilken du ringlar över. Grekland är känd för sin kvalité på oliver och olivolja. Olivoljan är Greklands nationalprodukt.

Lite historia

Som tidigare nämnt var Rhodos solguden Helios favoritö men även ett handelscentrum. Historiskt intressant är kanske att ön var under 1300-talet en tillflyktsort för korsriddarorden som hade flytt från Jerusalem. Under 1523 erövrades ön utav turkarna men sedan togs den över av italienarna år 1912. Rhodos blev en del av Grekland 1948.

Att ta sig runt på ön

Lättaste sättet att ta dig runt på ön är genom att åka med någon av de lokala bussarna. Rhodos har ett mycket väl fungerande bussnät. Du kan även ta taxi som kör till ett fast pris och som kostar ca 1.50 euro. Motorcykel går även att hyra om så önskas.

Hyra bil i Rhodos

För dig som vill ta dig runt ön på egen hand men inte vill hyra motorcykel, går det även bra att hyra bil. Detta kan du göra genom hotellet du bor på eller någon av de många biluthyrare som finns på ön. Populärast är Hertz, Avis och Sixt rent a car Rhodes Ixia.

Fler destinationer i Grekland

Thessaloniki

Thessaloniki

Från 139 kr/dygn