Kos

Den ljuvliga lilla ön Kos erbjuder något för alla. Hit flockas barnfamiljer, ungdomar som vill uppleva nöjesliv och en hel del äldre resenärer. Ön hade tidigare ett något skamfilat rykte, men 90-talets skumpartyn och kaosartade megafester är ett minne blott. Det betyder inte att det inte finns gott om klubbar med kända dj:s som flygs in från världens alla hörn. I Kos stad hittar du fantastiska restauranger som serverar färsk fisk, moussaka, tzatziki, inhemska berömda viner och andra kulinariska upplevelser. Precis som andra öar i Medelhavet har de styrande på Kos satsat på att bredda sig till en bredare grupp resenärer och man har verkligen fräschat upp utemiljön. Man satsar hårt på att hålla både gator och stränder rena från skräp.

Det finns en uppsjö av hotell med olika nischer. Designhotell, hotell för barnfamiljer, barnfria hotell, all-inclusive, centrala hotell som riktar sig till yngre partysugna resenärer med mera. Ofta är hotellen belägna nära stadens olika stränder. Längs stränderna finns tavernas dit man kan röra sig efter några timmar i förmiddagssolen för att njuta av grekisk fräsch mat och kanske ett glas rosé. På eftermiddagen kanske du vill röra dig längs promenadstråken och stadens mysiga gränder. De inbjudande caféerna lockar med soffor utomhus där du kan sippra på en kaffe och ägna dig åt att betrakta människor och njuta av atmosfären. När skymningen faller på vill du säkert hitta den perfekta tavernan. Längs gatorna finns musiker och annan underhållning. Till skillnad från vissa andra resmål vid Medelhavet slipper man påträngande inkastare och kan istället njuta av en rofylld miljö och glädjen som hela tiden ligger i luften. Hela tiden finns en doft av havet och värme både från människorna runtomkring och från vädret. Det är inte konstigt att många svenskar återvänder till Kos år efter år.

Utflyktsmål på Kos

Det finns flera möjligheter till utflykter när man besöker Kos. Det bästa är att hyra en bil och själv i egen takt upptäcka de skatter som finns. Neratzia är en av världens bäst bevarade medeltida fästningar, byggd på 1300-talet. Den lilla pittoreska bergsbyn Zia erbjuder en otrolig utsikt. Lilla byn Kefalos på öns sydvästra sida med dess tempelruiner och pinjeskog är nästan obligatoriskt att se. Här finns även Paradise Beach dit människor från hela Kos tar sig för att sola, bada och roa sig med alla de vattensporter man kan förvänta sig av en riktigt bra badort vid Medelhavet. Ett mer kulturellt utflyktsmål är den aerologiska platsen Asklepionen. Asklepionen utvecklades till världens första sjukhus. Här levde och arbetade Hippokrates – läkekonstens fader vars ed som läkare världen över än idag svär.

Runtom ön kan man med båt besöka flera olika spännande platser, som vulkanön Nisyros. Det är möjligt att vandra ända till vulkanens krater och känna hettan från jordens inre. Det är fascinerande för såväl vuxna som barn. Det går även att ta en organiserad tur med så kallad badbåt där man får upptäcka grannöarnas mjuka sandstränder. Perfekt för den som vill ha lite lugn och ro och känsla av paradiset.

Fler destinationer i Grekland