Thessaloniki

I egenskap av Greklands näst största stad är Thessaloniki en populär ort för såväl turister som affärsresenärer. Staden saknar det febrila tempo som återfinns i Aten och den kan därmed vara ett utmärkt val om en något lugnare stadssemester önskas. Bland Thessalonikis mest populära sevärdheter finns Vita Tornet som har kommit att beteckna staden, Galerius triumfbåge med anor från romartiden samt ett flertal katedraler såsom Sankt Demetrius och Hagia Sophia.

Den omkringliggande landsbygden och kuststräckorna utanför Thessaloniki ses bäst med hyrbil.

Hyra bil i Thessaloniki

Omsättning på hyrbilar i Grekland går i rask takt och det kan därmed vara fördelaktigt att boka hyrbil innan ankomsten. På Thessaloniki Airport finns goda möjligheter att hyra bil då flygplatsen har många olika partners. Om du bokat hyrbil i förväg möts du direkt utanför ankomsthallen av det bolag du hyrt av. Ibland blir du sedan skjutsad till uthyrningskontoret ett par minuter bort. Vid Thessalonikis stora järnvägsstation ligger fler biluthyrningsfirmor lägligt placerade.

Vissa hyrbilsföretag erbjuder sig att plocka upp och lämna av kunden på dennes hotell. Som i alla länder gäller det dessutom för kunden att kolla igenom bilden ordentligt när föraren får tillgång till den och att genast rapportera eventuella fel till biluthyrningsföretaget.

På Greklands vägar

I Grekland är tempot högt och för turisten är det därmed klokt att förhålla sig defensiv i sin körning. Som svar på stadshetsen erbjuder sig en del biluthyrningsfirmor att köra sina kunder till utkanten av städerna innan kunden själv sätter sig bakom ratten. Få vägar med tullar förekommer i Grekland men vägen mellan Thessaloniki och Aten är tullbelagd. Enklast är att ha lite kontanter redo och betala i båsen längs vägen eller på avfarterna.

För övrigt är bilkörning mycket lik övriga Europa. Det grekiska språket kan vara ett hinder men vägskyltarna är vanligtvis skrivna på både grekiska och engelska. Att fråga om vägen kan vara svårt så det är klokt att alltid använda sig av karta eller gps.

Dagsturer runt Thessaloniki

Det finns massvis att se runt Thessaloniki. Strax söderut ligger Thérmi där det finns arkeologiska sevärdheter då platsen en gång i tiden hade en viktig hamn och där finns viktiga källor med mineralvatten. Varje år hålls en festival i staden som är väl värd ett besök!

Vid Axios-Loudias-Aliakmonas-deltat ges guidade turer och där kan vildhästar samt mängder av fåglar och växter skådas. För fiskälskaren rekommenderas förorten Peraia som ligger vid havet och är känd för sina fantastiska fiskrestauranger.

Halvön Halkidiki, med sina tre utstickande landtungor och vackra stränder, är ett populärt resmål för både greker och turister och för den äventyrliga finns Greklands högsta berg Olympus 8 mil sydväst om Thessaloniki

Fler destinationer i Grekland