Aten

Ett drömmål för tågluffare

För äldre generationer var ett besök i Aten lika ouppnåeligt som att åka till månen. Grekland var en självklart referenspunkt för människor med klassisk bildning, man hade detaljkunskap om landets historia, dess språk och konst men man hade aldrig ätit en souvlaki i pitabröd på Plaka-området, eller klättrat på en Attisk klipphöjd.

Om du tillhörde tågluffar-generationen var Aten däremot en självklar destination. Du anlände efter en 40 timmar lång tågresa från München, och sedan var det bara att stappla med ryggsäcken några 100 meter från stationen till närmaste youth hostel, som var proppfullt med ungdomar. Det var taket på byggnaden som användes som sovplats, det fanns ingen luftkonditionering i sommarvärmen och duscharna hade bara kallt vatten.

Akropolisklippan förr och nu

Under antiken sken Pantheon-templet i vitt marmor och var dessutom inrett med altare, trämöbler, bemålade skulpturer och vackra bonader. Visst är den hel del av det ursprungliga templet kvar, pelarna och kolumnerna är detsamma som för 2500 år sedan, men färgerna och lukterna är borta man måste ha fantasi och en viss beläsenhet för att kunna känna en fläkt av historien. Utsikten från Akropolisklippan är exakt densamme.

Om du landsteg i Pireus 400 f.Kr kunde du se en bronsstaty föreställande gudinnan Pallas Athena i fjärran. Denna staty stod bredvid Parthenon och hälsade besökaren välkommen på långt håll. Bronsstatyn är sedan länge försvunnen men den tjänade som förlaga till den amerikanska frihetsgudinnan som vaktar New Yorks inlopp.

Ett stenkast från Akropolis ligger ruinerna av den teater där tragöderna Aischylos och Sofokles uppförde sina pjäser. Torget där Sokrates samtalade med sina lärjunga ligger också i närheten och på samma torg stod 400 år senare aposteln Paulus och sökte adepter till en ny religion. Det glada budskapet som Paulus förkunnade var att den troende fick evigt liv efter döden.

En stadsvandring i Aten

En bra startpunkt för din stadsvandring är Mitropoleos-gatan som börjar vid Monastiraki-torget och går ända till Syntagma-torget där parlamentet och presidentpalatset ligger. Om du istället svänger istället vänster när du kommer ut från t-banan på Monastiraki kan du Areos-gatan in i Plakas mångskiftande nöjescenter. Tavernor och souvenirbutiker kantar gatorna.
Om du vill köpa kläder i någon av butikerna så rekommenderar jag att du prutar, här har man idkat handel i säkert 1000 år. De ,pittoreska gatorna är ditt självklara val för en romantisk promenad, här spelas det bouzouki hela natten på somrarna. Plaka är 40 hektar stort och har sju basar-gator som myllrar av liv.

Till Pireus

Åk ut med t-banan till Pireus och ta en promenad i hamnen, du finner kontor där du kan köpa biljetter till någon av öarna i Kykladerna. Att resa till Naxos eller Santorini tar fem timmar, och biljetten kostar ca 50 euro. Grekland har 1600 öar, fördelat på olika ö-grupper, det tar en timme att åka till Hydra med katamaran om du föredrar en kortare tur.

Att se Aten blir bättre med hyrbil

När du landar Aten-Venizelos flygplatsen finna alla biluthyrningsfirmor tillgängliga. Flygplatsen ligger 43 km sydväst om centrum, Många hotell har friparkering, så du kan ställa bilen är och använda kollektivtrafiken för att besöka turistmål i Aten.

Om du tröttnat på stadsluften, kan du köra runt i det omgivande landskapet och besöka byarna Kalamata och Preveza. Med en hyrbil behöver du inte passa busstider, du är självständig och ser du något intressant stannar du bara om du har lust.

Fler destinationer i Grekland

Thessaloniki

Thessaloniki

Från 139 kr/dygn