Att hyra bil på utlandssemestern innebär en enorm frihet att utforska landet på egen hand, men även ett ansvar som kan kännas stort och bökigt när man inte är så insatt i reglerna. Spanien är ett stort land och vägarna är långa, bussar är ofta begränsade till ett fåtal tider och orter, vilket gör hyrbilen ytterst populär bland landets turister. Det finns många aktörer att välja mellan och precis som i många andra länder, beror prisskillnaden ofta på hur stor aktören är. Det kan skilja ganska mycket i pris och ofta fungerar de billigare aktörerna lika bra som de stora, dock är det alltid en trygghet att välja en global eller åtminstone välkänd biluthyrare. Branschen är känd för extra avgifter och tillägg, så det gäller att vara alert och att alltid läsa på ordentligt för att sätta sig in i avtalet man väljer. På så sätt minimerar man risken för oväntade avgifter eller otrevliga överraskningar och kan njuta av semestern utan oro, precis som det ska vara!

Vad ska man tänka på när man väljer hyrbil i Spanien?

Utöver val av bil i enlighet med de krav och behov man själv har, så finns det en del saker man bör ha i åtanke när man hyr bil i Spanien. Nedan följer några av dessa:

Vissa kräver kreditkortsbetalning

Om du inte äger ett kreditkort är det extra viktigt att du läser igenom betalningsvillkoren. Detta då det är relativt vanligt att hyrbilsfirmor endast godkänner kreditkortsbetalning. Det har hänt många turister i Spanien, att man anlänt för att hämta sin förbokade bil och inte haft kreditkortet med sig. Då är det dessvärre bara att glömma den förbokade bilen och hitta en ny bilfirma som godkänner andra betalkort.

Olika regler gäller för tankning

Reglerna kring tankning skiljer från bilfirma till bilfirma, och i många fall har du även möjlighet att välja mellan olika alternativ hos en och samma aktör. Vanliga alternativ är att man antingen betalar för full tank omgående och lämnar den tom, eller att man får den fulltankad och lämnar tillbaka den fulltankad. Nackdelen med det första är att man ofta får betala för lite extra bensin då man inte kan köra slut på bensinen helt. Nackdelen för den sistnämnda är att det kan vara svårt att hitta en närliggande bensinmack, vilket gör att man får betala extra vid inlämningen för att se till att bilen är fulltankad till 100 %.

Tilläggskostnader såsom försäkring och deposition

Läs på om bilförsäkringen. Det kan hända att du har en giltig via ditt betalkort. Om du förbokar din hyrbil är det vanligt att du bokar en försäkring direkt via hemsidan, men du får då vara beredd på att ytterligare försäkring krävs väl på plats och eventuellt ytterligare en deposition på några tusen kronor.

Aktsamhet när du hämtar och lämnar bilen

Det finns resenärer som varit med om extra kostnader för skador som uppstått på bilen innan de hämtat den. Det är därför bra om du fotograferar bilen och dess skick när du hämtar den, såväl som när du lämnar den. På så vis undviker du extra kostnader för skador du inte själv åsamkat. Detta gäller även tankningen när du lämnar bilen, du kan fotografera tankmätaren när du lämnar den samt behålla kvittot ett tag efter avlämning.

Förhoppningsvis hjälper ovan punkter dig, så du är väl förberedd på vad som kan vänta dig och på så sätt slipper oroa dig i onödan och kan njuta av resan.

Vänstertrafik/ Högertrafik
Högertrafik
Språk
Kastilianska spanska 74% (officiella rikstäckande); Katalanska 17%, Galiciska 7%, Baskiska 2% (varje officiell regionalt)
Valuta
Euro
Landskod
+34
Huvudstad
Madrid

Hastighetsgränser i Spanien

Alla hastighetsgränser är i km/h.

I tätorter
50
Landsväg
90–100
Motorväg
120

Bränslepriser

Alla priser är i svenska kronor per liter

Bensin
Diesel

Destinationer i Spanien

Alicante

Från 279 kr/dygn

Barcelona

Från 185 kr/dygn

Malaga

Från 168 kr/dygn

Mallorca

Från 98 kr/dygn

Marbella

Från 418 kr/dygn

Torrevieja

Från 374 kr/dygn