Alicante

Alicante är en härlig kuststad som ligger på Spaniens ostkust, Costa Blanca. Här finns givetvis vackra stränder där du kan njuta av det soliga klimatet, men därutöver finns det verkligen något för alla. Om ni är flera i resesällskapet passar därmed Alicante perfekt, då ni kan välja både shopping, uteliv, natur och kulturliv. Passa exempelvis på att njuta av ”turron”, en nougat som du inte kan undgå att stöta på under ditt besök. Alicante har varit signifikant under många tidsåldrar för alltifrån grekerna till romarna och vidare till kartagerna. Staden ligger vackert längs Spaniens Costa Blanca, kusten som smyckas av vita stränder, och det är därför inte förvånande att en stor del av turismen präglas av bad och strandliv. Över staden vakar slottet Santa Bárbara på en bergstopp och längs de gemytliga gatorna finns marknader att utforska. För fotbollsnörden finns fotbollslaget Hércules CF som har spelat i Spaniens högsta division och för skofantasten rekommenderas ett besök på gågatan Calle de Castaños.

Tips på sevärdheter och saker att göra i Alicante

  • Castillo de Santa Bárbara – Det spelar ingen roll om man är ung eller gammal, det är något speciellt med slott och Spanien har många att bjuda på. Alicantes slott Castillo de Santa Bárbara är högt beläget och ger en fantastisk utsikt över Alicante och i synnerhet över den vackra hamnen. Ibland finns här små marknadsstånd där smycken eller andra hantverk säljs. Det finns ett café som även serverar lättare mat till en utsikt långt över havet.
  • Gamla stan – Nära slottet ligger den gamla delen av staden som bjuder på små charmiga gränder och äldre byggnader som man kan strosa omkring i. I vissa gränder kan du få en glimt av slottet uppe på berget. Här hittar du både restauranger, caféer och lokala butiker.
  • Hamnen och Explanada de España – Alicantes hamn är vacker även på nära håll och väl värd ett besök. Bakom hamnen hittar du även Alicantes vackra esplanad ”Explanada de España”, som du kan promenera längs och vid tillfällen även bjudas på såväl marknadsstånd som konstnärer under arbete. Promenadstråket är både långt och imponerande brett, så även under den livliga högsäsongen kan du uppleva mindre trängsel än i liknande städer.
  • Museo de Hogueras – En annorlunda upplevelse på museum. Här hittar du fantastiska figurer framtagna till stadens ”Hoguera de Alicante”, en tradition som annars utspelar sig i juni månad under firandet av ”San Juan”.

Dagsutflykter på närliggande orter

I Alicante-regionen finns mycket att se och att hyra bil ger möjligheten att upptäcka saker som man annars skulle ha gått miste om. Storstaden València är en populär destination och en annan plats värd att besöka är Jávea som ligger längs Costa Blanca. I denna pittoreska fiskeort anordnas många populära festivaler under årets gång där gatorna fylls av musik, mat, liv och rörelse. I Elche ligger Palmeral de Elche vilken är en förhistorisk palmlund som är den största i sitt slag i Europa. Den listas av UNESCO som ett världsarv. Nordost om Alicante finns parken Terra Mìtica vars olika parkområden har inspirerats av olika Medelhavskulturer. Här finns caféer, skådespelare, åkattraktioner med mera. Som du ser, så finns det oändliga sätt att fylla dagarna med aktiviteter i Alicante och des omnejd. Men om du trots det känner att du vill utforska närområdet så finns följande pärlor i provinsen:

  • Villajoyosa – Här har du en kuststad med färgglada hus, som på så sätt kan kännas som ett litet Kuba. Vandra längs strandpromenaden och slå dig ner vid ett av de många caféerna för att njuta av havsutsikten. Denna stad når du på dryga halvtimmen med bil.
  • Guadalest – En timme bort med bil hittar du Guadalest. Här kan du besöka El Castell de Guadalest, ett slott med vacker utsikt över vackra floder. Inte långt härifrån kan du svalka dig under högsäsongens hetta genom att ta ett dopp i Les Fonts de l’Algar. Glöm inte skorna då det är en hal och stundvis vass botten.

Att hyra bil i Alicante

Det kan vara en bra idé att hyra bil i Alicante, oavsett om du tänkt hålla dig inom stadens gränser eller utforska resten av Alicantes provins. En del väljer att hyra bilen direkt på flygplatsen men det finns även flera hyrbilsfirmor inne i city som ger dig valmöjligheter. Du blir snabbt trött i benen om du ska utforska hela Alicante till fots och då det finns många parkeringshus i staden, kan en hyrbil underlätta resan en hel del för dig och ditt sällskap. Flygplatsen Alicante-Elche Airport är placerad någon mil söder om staden Alicante och där kan man hyra bil. Dess partners erbjuder allt från budgetbilar till dyrare varianter men något att ha i bakhuvudet är att om biluthyrningsföretagets erbjudande verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen precis så. Det man tror sig spara in på hyreskostnaden kan man lätt få betala i extra kostnader för körda miltal, försäkring eller extra förare. Inne i Alicante finns också biluthyrare och många av dem finns behändigt nog vid Alicantes järnvägsstation.

Att köra bil i Spanien

Bilkörning i Spanien liknar bilkörning i många av de övriga europeiska länderna. Värt att ha i åtanke är att flera av Spaniens regioner har tullsystem på motorvägarna. Om man vill se landskapet bättre kan man undvika dessa tullvägar genom att hålla sig till mindre vägar men det är lätt hänt att slutkostnaden ändå blir densamma. Att parkera i spanska städer kan vara ett gissel medan det på små orter inte behöver vara några problem. Var uppmärksam på att du faktiskt parkerar rätt så att du inte får bilen borttransporterad, vilket kan bli en kostsam historia.

Fler destinationer i Spanien

Barcelona

Barcelona

Från 185 kr/dygn

Malaga

Malaga

Från 168 kr/dygn

Mallorca

Mallorca

Från 98 kr/dygn

Marbella

Marbella

Från 418 kr/dygn

Torrevieja

Torrevieja

Från 374 kr/dygn