Barcelona

Spaniens näst största stad är Barcelona, vilken ligger vid Medelhavets kust. Barcelona är huvudstad i området Katalonien och staden är oerhört populär bland turister. Bland toppattraktionerna ses basilikan Sagrada Família som formgavs av Antonio Gaudí, fotbollsarenan Camp Nou som ägs av FC Barcelona och shoppingstråket La Rambla.

Reseguide till Barcelona

Barcelona ligger i nordöstra Spanien och tillhör en av Europas mest populära turistorter. Det är fullt förståeligt då Barcelona kan erbjuda något för alla intressen och alla smaker. Ska ni ut och resa och åsikterna om var ni vill resa varierar, så är Barcelona ett rekommenderat resmål och anledningarna kommer du kunna läsa om nedan.

Spanien är ett varmt land och Barcelona är en kuststad. Med det sagt så är Barcelona perfekt om man vill åka på en resa som kombinerar sol och bad samt storstad. Det finns många fina stränder som endast ligger ett stenkast från stadskärnan. Exempelvis är Playa Barceloneta en populär och fin strand på gångavstånd från La Rambla.

Även för kulturintresserade finns det mycket att se i Barcelona. Man kan till exempel besöka den kända katedralen La Sagrada Familia som man började bygga på år 1882, men som ännu inte är klar. Man kan även besöka Parc Güell, en park som ritades och konstruerades av Antoni Gaudi. Sedan 1984 finns den med på UNESCOs världsarvslista.

För den sportintresserade och då framför allt fotbollsintresserade, kan man bege sig till Camp Nou för att se när FC Barcelona spelar. Här kan man njuta av att se stjärnor som Lionel Messi, Gerard Pique och Luis Suarez leka boll. Även om man besöker Barcelona utanför fotbollssäsongen, så kan man trots det besöka arenan och gå på en visning där inne samt ta en titt i det imponerande museet.

Shopping är ett annat populärt intresse som man kan leva ut i Barcelona. Du hittar här allt från de stora varumärkeskedjorna med dyra kläder och väskor till charmiga lokala butiker som kan förse dig med helt unika plagg och prylar. Intill Plaza Catalunya hittar man även det stora köpcentrumet El Corte Ingles som har hela 9 våningar med butiker.

För i synnerhet den yngre publiken är Barcelona en bra partystad då det kryllar av mysiga barer i gränderna och stora diskotek som Pacha och Razzmatazz, där man kan dansa hela natten lång. Det man ska tänka på är att ungdomarna i Spanien går ut senare än vad man vanligtvis gör i Sverige. Så ska du ut och festa så kan du skjuta upp allt du gör i ungefär två timmar för att hamna i fas med lokalborna.

Det som även är gynnsamt för oss svenskar är att det är relativt enkelt att ta sig till Barcelona. Det går flyg från de största flygplatserna och resan tar bara lite drygt 3 timmar. Generellt sett är flygpriserna dessutom helt okej, i synnerhet om man bokar i god tid. Då kan man få en enkelresa för under femhundralappen.

Hyra bil i Barcelona

Trots att Barcelona som stad har så oerhört mycket att erbjuda, så finns det även närliggande byar och stränder som kan vara värda att besöka. Då kan det vara en bra idé att boka en hyrbil på plats så du enkelt kan ta dig fram och tillbaka utan att behöva krångla med bussar och tåg som inte alltid är helt pålitliga.

Det går utmärkt att hyra bil i Barcelona. Hela staden är full av biluthyrningsfirmor och ett stort antal hittas runt den stora centralstationen Barcelona Sants. Ytterligare ett stort antal hyrbilar hittas där La Rambla mynnar ut i hamnområdet. Turisttrafiken är stor i detta område då färjor avgår till bland annat Ibiza och Mallorca, liksom till flera italienska orter. På flygplatsen Barcelona Airport, som är mest känd som El Prat, kan man också hyra bil. Flygplatsen inrymmer bland annat flera av de internationella biluthyrningsfirmorna.

Hetsig bilkörning i Barcelona

Trafiken i Barcelona är tät och går i hög fart. Det kan därför vara klokt att inte köra bil i staden om man inte har vana av högt tempo men Barcelona har så pass goda förbindelser att det inte är nödvändigt att köra bil. Man tar sig många gånger fram lättare genom att använda bussar, tunnelbana eller cykel. Om man väljer att hyra bil under ett par dagar så är det värt att lägga ner tid på att hitta ett hotell som har parkering. Det kan nämligen vara något av en mardröm att hitta parkering i Barcelona och om man parkerar fel blir det lätt en kostsam historia. Spanien har strikta bestämmelser när det gäller barn i bil. Barn måste sitta i baksätet till dess att de är tio år och om de är under 150 cm långa måste det finnas ett passande barnsäte.

Utforska Katalonien

Katalonien är en fascinerande plats. Det är värt att bege sig utanför Barcelona och besöka någon av alla de mysiga kuststäder som ligger en kort färd bort. Sitges är en av de mest populära städerna där det både finns en vacker badstrand såväl som mängder av shoppingmöjligheter och restauranger. Om man är ute efter naturupplevelser är nationalparken Delta de L’Ebre ett utmärkt alternativ. Djurlivet är rikt med bland annat mängder av fågelarter och naturen innehåller floder, laguner, våtland och stränder. Vid berget Montserrat kan man få naturupplevelser och kultur i samma paket. Dess välbesökta, benediktinska kloster ligger högst upp på det sågtandade berget och här finns möjlighet till bland annat bergsklättring.

Fler destinationer i Spanien

Alicante

Alicante

Från 279 kr/dygn

Malaga

Malaga

Från 168 kr/dygn

Mallorca

Mallorca

Från 98 kr/dygn

Marbella

Marbella

Från 418 kr/dygn

Torrevieja

Torrevieja

Från 374 kr/dygn