Befinner du dig på semester i Grekland och vill hyra bil? Att hyra bil är väldigt vanligt när man befinner sig utomlands, oavsett om man är i ett annat land för att njuta av solen eller om man är där i annat syfte. Många väljer att se till så att hyrbilen redan är klar innan man lämnar Sverige. Många resebolag erbjuder möjligheten att boka tryggt hemifrån och därefter hämta upp hyrbilen när man anländer till Grekland. Är du osäker på om du kommer att hamna hos en trygg biluthyrare så är detta ett bra tillvägagångssätt.

Hur går det till?

För att du ska ha möjlighet att hyra bil när du befinner dig i Grekland behöver du först och främst se till så att du har med dig ditt körkort. Utan körkort kommer du inte att ha möjlighet att hyra bil, eftersom du inte kan uppvisa att du faktiskt vet hur man kör. Du behöver även se till att du har tillräckligt mycket pengar på ditt konto. Pengarna ska inte bara räcka till själva dygnskostnaden för hyrbilen, utan du ska även kunna ha pengar för bensin och om det skulle uppstå några skador under tiden bilen är i dina händer. En deposition kommer att dras från ditt konto redan i förhand och denna kan uppnå flera 100 euro.

Att hyra bil i Grekland är inte så billigt som man kan tro. Sanningen är att det kostar ungefär lika mycket som hemma i Sverige. Åker du under högsäsong får du räkna med ett ännu högre pris. Att biluthyrare dubblar sina kostnader under högsäsong är inte ovanligt. Det bästa är alltid att du bokar och betalar för bilen på internet. På internet får du de bästa priserna och det är dessutom enklare. Även om grekerna är mycket vänliga så är det inte ovanligt att de lägger på en extraavgift eller två.

En annorlunda körstil

Trafikregler finns det gott om i Grekland men om alla följer dessa är en annan femma. Man kan snabbt märka av att körningen är en aning mer offensiv än vad det är hemma i Sverige. Det är inte ovanligt att man överstiger hastighetsbegränsningarna eller kör alldeles för nära bilarna framför sig. En omkörning i en kurva där det råder omkörningsförbud är vardag för grekerna och att slänga sig på tutan är heller inte ovanligt.

Observera att detta inte gör grekerna till farliga bilförare eller ett vårdlöst folk. Det är helt enkelt så som körningen ser ut och de flesta anpassar sig efter detta. I Sverige går vi stenhårt på vilka trafikregler och skyltar som gäller, men här måste du alltså se till att ha ett ömsesidigt samspel mest hela tiden. Uppmärksamhet är nödvändigt!

Bilbarnstol och babyskydd

Det är inga som helst problem att få med en bilbarnstol eller ett babyskydd när du vill hyra bil i Grekland. Det kan dock vara så att det inte är alla biluthyrare som erbjuder detta och därför är det bra om du ringer i förväg för att kontrollera vad som gäller. En bilbarnstol kommer med en extraavgift.

Vänstertrafik/ Högertrafik
Högertrafik
Språk
Grekiska 99% (officiellt), Engelska, Franska
Valuta
Euro
Landskod
+30
Huvudstad
Aten

Hastighetsgränser i Grekland

Alla hastighetsgränser är i km/h.

I tätorter
50
Landsväg
90
Motorväg
130

Bränslepriser

Alla priser är i svenska kronor per liter

Bensin
15.011
Diesel
12.504

Destinationer i Grekland