Sicilien

Sicilien som är italiensk triangelformad ö i medelhavet har rest sig från sitt svåra förflutna med fattigdom och hög brottslighet till ett vibrerande mångkulturellt centrum med mycket att erbjuda besökaren. Palermo har alltid varit en plats för kulturmöten vilket märks i arkitekturen som har exempel både från normanderna och araberna. Sicilien är en autonom region i Italien och medelhavets största ö. Huvudstaden Palermo med sina ca 700 000 invånare i dess centrala delar är som vilken annan huvudstad som helst med lyxiga affärsgator och mängder av trevliga restauranger och caféer.

Siciliens huvudstad Palermo

Sicilien har ett fantastiskt kök med många specialiteter som olika ostar och olika typer av skinka och salami. Man får heller inte missa deras utsökta desserter. Man har ju också förstås en fantastisk vinkultur, med många druvsorter som bara finns där. Jorden och förhållandena är så speciella att de bara växer där. Prova till exempel den svarta druvan Nero d’Avola som du inte kan få någon annanstans. Besök gärna en vingård utanför Palermo, uppe i bergen 700 meter ovanför havsytan är det så vackert och betagande, man tror sig vara i Toscana. Böljande kullar och vackra vinodlingar och också olivlundar. Man får inte glömma att smaka de lokala olivoljorna som alltid serveras tillsammans med lite vitt bröd före middagen.

I själva staden får man inte missa ett besök på den vackra teatern Teatro Massimo, byggd i slutet av 1800-talet. Biljettpriserna varierar mycket beroende på arrangemang och hur högt upp man vill sitta – väldigt högt på den åttonde balkongen, men en fantastisk upplevelse! Sen är det alltid skönt att strosa runt i staden och kanske sitta ned för en cappucino på något av caféerna och studera folkvimlet eller någon gatuaktör. Om man tycker om trädgård så finns också en botanisk trädgård Orto botanico som har flera vackra växthus. Sen vill man ju förstås också uppleva Medelhavet och dess vackra sandstränder och fiskrestauranger längs strandpromenaden. Den vackraste stranden i närheten av Palermo är kanske den i Mondello. Där finns också lyxiga hotell med underbara pooler om man kanske kommer en tid utanför badsäsong.

Hyrbil på Sicilien

Alla de stora hyrbilsföretagen finns representerade på flygplatsen så att du bekvämt kan hämta ut din bil direkt när du anländer med flyget. Men det går förstås också att hyra bil i staden om du hellre föredrar det. Ska man ta sig upp i bergen eller ut till havet är det väldigt bekvämt med bil. Det finns olika typer av bilmodeller att välja på, men generellt i Italien så har man ju ganska små bilar. Det gör det lättare att ta sig runt i de gamla städerna som ofta har trånga gator och gränder. Uppe i bergen kan ju vägarna vara ganska vindlande och vägkanterna stupa ganska brant ner och då är man tacksam om man har en bil som inte tar så stor plats. En liten bil gör det ju också lättare att parkera och egentligen behöver man ju ingen stor för ett par dagar på semestern. Det är ett utmärkt sätt att ta sig runt i Sicilien och också besöka den östra kusten som har många intressanta platser.

Språk

På Sicilien är italienska det det officiella språket men det lokala språket sicilianska som är ett romanskt språk talas av lokalbefolkningen med stora lokala varianter och dialekter som på så vis bildar egna språk lite slarvigt uttryckt.

Viner på Sicilien

Sicilien är känt för sina kvalitativa viner och ön är uppdelad i flera vinregioner där Marsala på västra Sicilien är en av de absolut populäraste tillsammans med Cerasuolo di Vittoria som ligger öns sydöstra spets. Vanligt förekommande druvsorter på ön är till exempel Frappato, Nerello och Grillo.

Vulkanen Etna

Etna är Europas högsta aktiva vulkan som mäter hela 3 330 meter över havet. Etna, som för övrigt även är ett utmärkt vindistrikt med anledning av sina bördiga jord utmed vulkanens sluttningar, är beläget på Siciliens östra kust där Europas och Afrikas kontinentalplattor möts.

Med hyrbil tar det strax under fyra timmar att åka de drygt 21 milen från Siciliens huvudstad Palermo till Etna.

Fler destinationer i Italien

Bergamo

Bergamo

Från 345 kr/dygn

Milano

Milano

Från 95 kr/dygn

Pisa

Pisa

Från 410 kr/dygn

Rom

Rom

Från 185 kr/dygn