Pisa

Pisa är den italienska staden som är mest känd för vetenskapsmannen Galileo Galilei samt det lutande klocktornet. För turisten är det just runt Piazza de Miracoli (Mirakeltorget) som de förnämsta sevärdheterna, såsom pisatornet och domkyrkan, finns att skåda.

Pisa har präglats starkt av sitt krigiska förflutna vilket inte minst ses på den massiva stadsmuren. I slutet av juni varje år hålls det så kallade Gioco del Ponto (broslaget) på bron Ponte di Mezzo, över floden Arno, där Pisas invånare klär upp sig 1600-tals kostymer och arrangerar ett slag mot varandra. Eventet är väl värt ett besök!

Hyra bil i Pisa

Pisa är en relativt liten stad och efter en eller ett par dagar kan turisten börja att känna sig mätt på staden. Det går då alldeles förträffligt att hyra bil för att vidga sina vyer och se mer av fantastiska Toscana.

Det smidigaste stället att hyra bil på är vid Pisas flygplats, Galileo Galilei International Airport, som endast ligger ett par kilometer från stadskärnan. Flygplatsen huserar ett stort antal biluthyrare och den garanterar att även om du kommer med det sista flyget för dagen så finns det alltid minst en biluthyrningsfirma som är öppen.

Ett annat alternativ är att hyra bil vid Pisas Centralstation där det finns ett par biluthyrningsföretag. Pisas näst största järnvägsstation, Pisa San Rissore, har däremot inte någon närliggande biluthyrning.

Köra bil i Pisa

Att köra bil i Pisa är lite speciellt. I stadens utkanter är det som i vilken annan europeisk stad som helst men innanför stadsmuren råder trafikbegränsningar. Generellt sett gäller att du som turist inte har rätt att köra innanför muren och varningsskyltarna angående detta känns igen som en röd ring med vit bakgrund och texten ”zona traffico limitato”.

Pisa har löst detta genom att ha generösa parkeringar utanför stadsmuren där parkeringen är helt gratis. Parkeringar som dessa kallas för ”Park and Ride” och därifrån går bussar in till staden men det går också att gå till fots. Det finns även betalparkeringar närmare sevärdheterna och där krävs ofta kontantbetalning eller parkeringsbiljett som förköpts i en av stadens tobaksbutiker.

Ett gott råd är att undvika bilkörning i Pisa under festligheter såsom Gioco del Ponto.

Upplev Toscana

I Pisas närområde finns mycket att se. Ta bilen inåt landet till de närliggande städerna Florens eller Siena. Färdas genom vindistriktet Chianti och besök pittoreska vingårdar eller utforska Etruskiska Kusten med dess gedigna fort och mysiga kustorter.

Fler destinationer i Italien

Bergamo

Bergamo

Från 345 kr/dygn

Milano

Milano

Från 95 kr/dygn

Rom

Rom

Från 185 kr/dygn

Sicilien

Sicilien

Från 398 kr