Rom

En gång i tiden var Rom en av världens viktigaste städer och än idag är den en storstad med internationell prägel där den ligger utbredd över sju kullar och genomfars av floden Tibern. Roms rika historia, som enligt legenden tar sin början under åt 753 före vår tideräkning, gör att staden har en lång lista av turistattraktioner. Bland de mest omnämnda återfinns amfiteatern Colosseum, Peterskyrkan och Vatikanstaten, de långsträckta akvedukterna, den överdådiga Trevifontänen samt Spanska Trappan.

Reseguide till Rom

Innan du anländer till Rom kan det vara bra att läsa lite om resmålet så att du får ut det mesta av besöket. Det kan vara bra att komma ihåg att Rom har en lång historia, staden grundades 800 f.Kr och har alltså existerat i nästan 3000 år. Som jämförelse grundades Stockholm 1100 e.Kr.

De äldsta delarna av Rom finner du på Forum Romana, alltså den gamla huvudgatan med dess tempelruiner, skulpturer och historiska monument. Såväl Julius Caesar som poeten Horatius vandrade i dessa kvarter. Sedan kan du bege dig till Sankt Peters-kyrkan som uppfördes på 1500-talet på samma plats där aposteln Petrus korsfästes. Nu befinner du dig på medeltiden. Besök sedan Berninis Fontana di Trevi, fontänen där Anita Ekberg badade i Fellini-filmen La dolce vita och du har hamnat i barockens tidsålder, 1700-talet.

Sverige kung Gustav lll var en stor beundrare av Rom, och besökte staden. Du kommer säkert känna igen dig i Rom för många byggnader i Stockholm och även andra europeiska städer har inspirerats av byggnadsstilarna här. Ett exempel är Stockholms slott, vars arkitekt Tessin studerade många år i Rom. Pantheon som är beläget inom gångavstånd från Forum Romana, var ett tempel för den förkristna världens gudar, som du kan se avbildade på väggarna, men är nu omgjort till en katolsk kyrka.

Vill du se Roms storhetstid så beger du dig till gladiatorarenan Colloseum, mängder av elefanter, tigrar och andra vilda djur transporterades hit från Afrika för att uppträda inför de jublande folkmassorna. Inom gångavstånd ligger Circus Maximum, antikens rännarbana, där olika lag tävlade i hästkapplöpning med vagn. Om du sett filmen Ben Hur kan du föreställa dig hur ett sådant lopp gick till. Velodromen kan användas som konsertarena och Bruce Springsteen har uppträtt här. Om du vill avsluta dagen med att njuta en glass vid Spanska Trappan, så är du tillbaka i barockens 1700-tal igen.

För den som har barn med på turen finns det ett antal Vattenland utanför Rom som är värda ett besök. Miami Beach Aqua ligger 58 km från Rom har en 18 meter hög vattenrutschbana, en sjö med kanoter och flera pooler för vuxna och barn. Aquafelix ligger 60 km från Rom, här finns det över 2 km vattenrutschbanor. Det är en naturlig vattenpark som byggts in i det existerande landskapet, utan artificiella konstruktioner. Om du vill stanna i Rom så finns vattenparken Hydromania inom räckhåll för kollektivtrafiken.

För den som har shopping som intresse har Rom mycket att erbjuda, det finns flera stora outlets i huvudstadens närhet. Valmontone (50 km från Rom) och Castel Romano ( 25 km från Rom) är de bästa. Här kan du finna klädmärken som Dolce & Gabbana, Burberry, Benetton och Hugo Boss, till reducerade priser. Outlets är uppbyggda som mikrostäder med hundratals småbutiker, där du kan gå och fynda. Det går direktbussar från bussterminalen Termini i centrala Rom till dessa outlets varje dag, och busspriset för en vuxen brukar ligga på 5 euro.

Att hyra bil är det bästa sättet att se Rom

Det är lätt att hyra bil i Rom och allra smidigast görs det vid någon av flygplatserna. Rom-Fiumicino, också kallad Leonardo da Vinci-Fiumicino, är den stora internationella flygplatsen och där finns biluthyrningsfirmor i alla prisklasser lägligt placerade i ankomsthallarna. Ytterligare en stor klunga biluthyrningsföretag ligger invid Stazione Termini, Roms stora järnvägsstation, men de finns naturligtvis även strösslade över större delen av staden. Värt att notera när du hyr bil i Rom är att föraren oftast måste vara 25 år gammal men det finns också de företag som har 18 år som lägsta gräns. Många hotell i Rom erbjuder gratis parkering för sina gäster, och det finns stora parkeringshus nära Vatikanen och Travestere. Om du tröttnar på stadsluften kan du ta en tur till någon av Lazioregionens sevärdheter och behöver inte passa tider, utan kan stanna till så fort du får hittar något som är värt att besöka.

Köra bil i Rom

Om du besöker Roms centrala delar är det lämpligt att låta bilen stå. Roms stadskärna är mycket gammal och stadens invånarantal är stort, därmed har Rom infört så kallade ”Zona Traffico Limitato”. Frasens betydelse är ganska självklar, även om du inte talar italienska, och betyder helt enkelt att det är en zon med begränsad trafik.

ZTL-områdena är kameraövervakade och så fort som du kör in i dem så registreras bilen vilket innebär att du kan vänta dig böter om du inte har rätt att köra där. Både boende och hotellgäster i dessa områden kan få lov att köra där men det hela måste registreras hos trafikpolisen i förhand. Om ditt hotell ligger i ett av dessa områden gör du klokt i att höra med hotellet vad som gäller innan du anländer.

Utforska regionen Lazio

Runtomkring Rom finns massvis att se och med hyrbil får du friheten att själv bestämma tid och färdväg. Strax söder om Rom ligger exempelvis vindistriktet Castelli Romani med sina vackra vulkansjöar och mysiga städer, där du kan njuta av en italiensk smakupplevelse. Några mil öster om Rom ligger världsarven i Tivoli där du kan besöka Villa d’Este med sin prunkande trädgård liksom Villa Adriana som var kejsare Hadrianus lantställe.

Om du vill vidga dina vyer ytterligare är en dagstur till Neaples och olycksdrabbade Pompeji en upplevelse.

Fler destinationer i Italien

Bergamo

Bergamo

Från 345 kr/dygn

Milano

Milano

Från 95 kr/dygn

Pisa

Pisa

Från 410 kr/dygn

Sicilien

Sicilien

Från 398 kr