Milano

I Italiens norra delar ligger dess näst största stad som är Italiens nav när det kommer till affärsliv, mode och teknik. Milanos historia tar sin början innan vår tideräkning då den anses ha grundats av kelter men sedan dess har den varit häftigt omstridd av allt från romare till amerikaner. Till följd av detta finns få av de gamla monumenten kvar men där finns andra sevärdheter såsom den gotiska katedralen Duomo di Milano, vilken är en imponerande syn, liksom shoppinggallerian Galleria Vittorio Emanuele II. Därtill bör det världsberömda operahuset Teatro alla Scala besökas om chansen ges.

Att göra i Milano

Titta på fotboll

De flesta känner till att Milano bjuder på fotboll i världsklass, och här kan du se AC Milan och Inter. Om du har ett intresse för fotboll, så känner du säkert till att det inte tillhör vanligheterna att en stad fostrat två lag som båda vunnit Champions League, vilket är fallet här. Får du se dessa lag möta varandra så får du garanterat en atmosfär som visar rivaliteten mellan dem, då lagen till och med delar arena med varandra. Även om det hade varit en dröm att se de båda lagen möta varandra, så kan du skatta dig lycklig om du får uppleva en match med ett av lagen, oavsett vilka de möter eller i vilken liga eller cup.

Shopping i Milano

Milano har flera shoppingcenter som är värda att besöka om shoppingsuget slår på, därutöver finns det marknader med allt från kläder till färska råvaror. CityLife Shopping District är dock något som bör stå högt upp på din lista, då det är ett otroligt stort shoppingdistrikt med massor av butiker och restauranger.

Duomo di Milano – Milanos Domkyrka

Milanos katedral, som är en av världens största katedraler, i otroligt vacker gotisk stil. Detta är inte enbart något för religiöst eller historiskt intresserade, utan otroligt vacker för gemene man. Om man dessutom har ett intresse för arkitektur och historiska byggnader, finns det inte någon anledning i världen att missa denna. Ett måste att titta på, åtminstone utifrån, men det finns även möjlighet att gå in och titta.

Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera är värt ett besök för den konstintresserade, då den är värd för många kända Italienska konstskatter.

Med hyrbil i Milano

Då Milano är Italiens näst största stad, så kan det vara en bra idé att ha hyrbil även när du rör dig inom stadskärnan. Dessutom kanske du vill utforska närområdet lite närmare och då är det smidigt med en hyrbil, så du även kan stanna på vackra platser du passerar längs vägen. En del passar på att besöka Venedig i samband med Milanoresan, eller Milano när de besöker Venedig. Med bil går det smidigt att ta sig däremellan, och det är faktiskt möjligt att göra det till en dagstripp. Du får dock vara beredd på att ta tåget den sista biten, då du inte kan köra bil väl på plats i Venedig. Milanos hänförande omgivningar upplevs bäst bakom ratten och inom lämpliga avstånd finns så mycket att se att det kan vara svårt att välja. Hyra bil kan du göra lite varstans i Milano men en centrerad grupp biluthyrningsfirmor ligger runt Milanos stora järnvägsstation Stazione di Milano Centrale. Då Milano ofta drabbas av köbildning kan det vara klokt att hyra bil vid någon av stadens flygplatser istället. Milano-Malpensa är den största internationella flygplatsen och där finns de olika biluthyrningsfirmorna placerade i ankomsthallarna. Flygplatsen har även ett samarbete med vissa biluthyrningsfirmor som hyr ut bilen tillsammans med en förare. Vidare går det även utmärkt att hyra bil vid Milano-Linate Airport eller Bergamo-Orio al Seros Airport. Värt att notera när du hyr bil i Italien är att du enligt italiensk lag måste betala en särskild försäkring som täcker kollisioner och stöld.

Köra bil i Milano

Bilkörning i Italien går ofta i hög fart där italienarna tenderar att vara offensiva bilförare. Landet är väl förbundet av motorvägar och från Milano går exempelvis väg A1 till Rom och väg A4 till Venedig. Dessa ”autostrade” är ofta behäftade med vägtullar. Liksom i alla större städer rekommenderas det att bilen lämnas en bit utanför stadskärnan och att turisten ser Milano till fots. Milano tar ut trängselavgifter för bilar som beger sig in i centrum (Area C) och dessa betalas på förhand genom att en biljett köps i exempelvis någon av stadens tobaksbutiker.

Upplev Italien

Italien har många vackra och romantiska städer att bjuda på, och Milano är en av dem som lockar många turister från världens alla hörn. Det bör dock inte komma som en överraskning, då Milano har allt att erbjuda. Med en rik kultur av både konst och fotboll eller basket, rika matupplevelser, bra shopping och fantastiska byggnader, känns det ganska naturligt att destinationen ligger högt på mångas önskelista. Det är inte svårt att fylla dagarna med minnesvärda upplevelser i denna storstad. Även om du så skulle gå och strosa runt och ta dagen som den kommer, så kommer du med säkerhet att stöta på vackra byggnader och god mat. En bilfärd bort från Milano finns mycket att se. Bergamasco ligger ett par mil nordost om Milano och det är en vacker gammal stad som ligger vid Alpernas fot. Den populära La Garda-sjön ligger ett fåtal mil österut från Milano och där kan Shakespears stad Verona upplevas. Några timmars bilfärd österut ligger så Venedig som en sevärd pärla vid kusten.

Fler destinationer i Italien

Bergamo

Bergamo

Från 345 kr/dygn

Pisa

Pisa

Från 410 kr/dygn

Rom

Rom

Från 185 kr/dygn

Sicilien

Sicilien

Från 398 kr