För att få hyra bil i USA krävs att du har fyllt 21 år, har ett godkänt saminternationellt körkort och ett giltigt pass. Oftast är det bäst att hyra bilen hemifrån före avresan, då det generellt sett är billigare att hyra online från hemlandet.

Det finns bra hyrbilar för omkring 250 – 300 kronor per dag, men bli noga med att titta efter fria mil och bra försäkringsskydd, som trafik- och vagnskadeförsäkring, stöldskydd och liknande. Läs på ordentligt och försök stå emot alla försök att addera extraförsäkringar på plats.

Hämta och lämna på flygplatsen

Det smidigaste är att hämta hyrbilen direkt på flygplatsen, där de flesta stora biluthyrningsfirmorna har kontor samt in- och utlämningsställe. Ska du resa hem ifrån en annan flygplats än den du landar på är det viktigt att boka hämtning och lämning vid rätt flygplats. Det brukar gå enkelt och smidigt till och oftast kan du välja hyrbilsklass när du hämtar ut din bil. Ibland blir du uppgraderad utan anledning, och du kan vara säker på att alla bilar håller bra klass.

Vill du boka tillägg i form av GPS eller lägga till en extra förare är det bäst att göra det i samband med ursprungsbokningen. Det finns flera olika slags tillval att välja mellan, som redan nämnda GPS och extraförare, men också en extra tank med bensin, en eller flera bilbarnstolar, hundgaller etc. Görs detta från början är det lättare för biluthyrningsfirman att ha bilen redo när det är dags att hämta den.

Visum, bensinpris och parkering

Är det så att du ska göra en roadtrip behövs ett visum. Glöm inte att fylla i en ESTA-ansökan på nätet i god tid, den behövs för att få lov att resa in i USA. Det är också bra att boka boende i förväg, såsom pensionat, vandrarhem, hotell eller liknande, men tänk på att aldrig övernatta i bilen då det är både olagligt och farligt på grund av rånrisk.

Bensinpriset går upp och ner beroende på landets ekonomiska läget, men generellt går det att fylla en tank för cirka 3,50 US dollar/gallon (1 gallon är cirka 3, 7 liter), vilket betyder att bensinpriset är drygt 50 % lägre än i Sverige.

Inte heller parkering utgör något större problem i USA, i princip hela landet är anpassat till bilen som kommunikationsmedel. Det svåraste är förstås att hitta parkering i storstädernas centralaste delar, så där gör man bäst i att leta upp ett stort parkeringshus strax utanför centrum och sedan åka tunnelbana, buss eller taxi den sista biten.

Parkeringshus finns det gott om, men se till att skriva upp på vilken våning du ställer dig på, eftersom det är lätt att glömma när man har en massa annat att tänka på samtidigt. Var också uppmärksam på i vilken del av p-garaget du väljer att parkera då de flesta erbjuder både vanlig parkering och valet parking. Det sistnämnda innebär att någon tar hand om din bil och parkerar samt kör fram den åt dig, vilket medför extra kostnader. För vanlig parkering kan du räkna med en kostnad runt 10 US dollar/heldag, vilket i skrivande stund motsvarar omkring 100 svenska kronor.

Parkerar du på gatan ska du vara noga med att vinkla hjulen mot trottoaren innan du lämnar bilen, samt att läsa noga på skyltarna om vilka tider som gäller för parkering. Har du otur kan bilen bli bortbogserad, men för det mesta går det att parkera i princip överallt.

Vänstertrafik/ Högertrafik
Högertrafik
Språk
Engelska 82,1%, Spanska 10,7%, Övriga Indo-europeiska 3,8%, Asian Och Pacific Island 2,7%, Övrigt 0,7% (2000 Census)
Valuta
Dollar
Landskod
+1
Huvudstad
Washington

Hastighetsgränser i USA

Alla hastighetsgränser är i km/h.

I tätorter
40–120
Landsväg
70-120
Motorväg
100–130

Bränslepriser

Alla priser är i svenska kronor per liter

Bensin
5.979
Diesel
5.788

Destinationer i USA

Cincinnati

Från 214 kr/dygn

Cleveland

Från 197 kr/dygn

Columbus

Från 237 kr/dygn

Los Angeles

Från 287 kr/dygn