Planerar du på att ta dig över till Danmark och önskar resa dit med bil? Då kan denna text om att hyra bil i Danmark vara mycket läsvärd för dig. Vi kommer gå igenom allt från vad du bör tänka på och veta om innan du väljer att hyra bil i Danmark, till vilka trafik- och körregler som gäller i Danmark och vilka danska sevärdheter som kan vara värda att besöka. 

 

Hyra bil billigt i Danmark 

Värt att nämna är att det i många fall kan vara rätt billigt att hyra bil i Danmark. Har du tur, och hittar en bilfirma som erbjuder både bra, pålitlig och prisvärd biluthyrning, kan du komma undan från mellan 150-200kr/ dag. Det är väldigt mycket lägre än det nationella snittet, och ofta även mycket lägre pris än vad du kan hyra för i Sverige. Om du vill ha goda valmöjligheter när det kommer till val av hyrbilsfirma och hyrbil rekommenderas att du tar dig till en större dansk stad, som Köpenhamn, och hyra bilen där. Därifrån kan du sen ta dig runt i landet för att besöka lite mindre städer, landsbygden och populära sevärdheter via bil, vilket enligt mycket är ett trevligt resesätt. För att få det lägsta priset för att hyra bil i Danmark har vi ett par tips:

  • Boka online – Försöker du boka på plats förstår uthyrningsfirman hur desperat du är och kan ta ett högre pris. Du riskerar även att det är slutsålt eller att det bara finns dyra bilmodeller kvar.
  • Jämför priset – Använd till exempel vår sökmotor för att jämföra priset hos flera hyrbilsföretag.
  • Boka i god tid – Priset är oftast lägre ju tidigare du bokar.

 

Populära bilmodeller för uthyrning i Danmark

När det kommer till bilmodeller som är populära för  biluthyrning i Danmark är det vanligaste att man hyr något som kallas för kompakt-bil. Det kan vara bra att veta om för dig som vill hyra bil i landet då den modellen är den som mest förekommer hos de olika hyrbilsfirmorna. 

Önskar du hyra något annat, en eller en specifik bilmodell, kan utbudet vara mer begränsat. Danmark är dock väldigt moderna när det kommer till både bilar och biluthyrning så sannolikheten att du kan hitta det du specifikt vill ha är hyfsat god, speciellt om du ska hyra bil i någon av storstäderna. Men där är också pris avgörande. 

 

Vilka trafikregler gäller i Danmark?

Om du är van att köra bil i Sverige finns det inte överdrivet mycket som skiljer sig åt när det kommer till trafik- och körregler i Danmark. Som förare bör du då vara medveten om att den danska polisen är mycket strikt vid fortkörning, där du lätt kan få böter. Något som också kan vara bra att veta om, då det är uppskattat hos många, är att det i landet inte finns alls många bro- eller tullavgifter att betala när du kör längs vägarna. Det enda du kommer behöva betala, om du kör bil från Sverige till Danmark, är en avgift när du kör över Öresundsbron eller Stora Bältbron. Vill du slippa dessa avgifter rekommenderas att du hyr bil väl på plats i landet. Tänk på att kolla så att du får köra din hyrbil utomlands om du hyr bil i Sverige och tänker åka till Danmark eller vice versa.

 

Se upp för cyklister 

Trots att det är många som cyklar i trafiken i Sverige skulle vi vilja göra dig uppmärksam på att cyklisterna i Danmark är av en annan kaliber. Med det sagt är sannolikheten stor att du kommer stöta på en och annan aggressiv och irriterad cyklist under din tid som bilförare i Danmark, speciellt om du inte lämnar företräde. 

Vill du slippa bråk med polisen, andra bilister och fotgängare bör du också undvika att prata i din mobiltelefon under tiden som du kör bil. Det finns även ett krav på att du måste ha en varningstriangel i bilen som du kör, samt att du såklart – precis som i Sverige – alltid använder säkerhetsbälte. 

 

Vad måste jag uppfylla för att få hyra bil i Danmark?

Om du vill ta del av biluthyrning i Danmark är det vanligaste kravet att du måste ha fyllt 19 år för att få hyra en bil. Det är dock ofta så att vissa biluthyrningsföretag har ännu högre åldersgräns än så då det generella ålderskravet för att få hyra bil utomlands är 21 år. Om så är fallet brukar det kommuniceras tydligt.

Se alltid till att ha med ditt körkort och dina försäkringsdokument för att ges bästa förutsättningar att få godkänt då du vill hyra bil. Om du planerar att köra in till Danmark från Sverige måste du även ha ett så kallat bropass med dig i bilen – det är ditt bevis på att du betalat broavgiften vid Öresundsbron. 

 

Vänstertrafik/ Högertrafik
Högertrafik
Språk
Danska, Färöiska, Grönska (inuit dialekt), Tyska; Engelska är det övervägande andra språket
Valuta
Krona
Landskod
+45
Huvudstad
Köpenhamn

Hastighetsgränser i Danmark

Alla hastighetsgränser är i km/h.

I tätorter
50
Landsväg
80
Motorväg
110-130

Bränslepriser

Alla priser är i svenska kronor per liter

Bensin
14.971
Diesel
12.942

Destinationer i Danmark

Kastrup

Från 245 kr/dygn

Köpenhamn

Från 240 kr/dygn