Bilsemester blir aldrig omodernt, vare sig om man tar med familjen, kompisarna eller kanske satsar på en solotur. Med dagens alltmer miljöanpassade och brukarvänliga bilar kan man njuta av semestern bakom ratten med gott samvete och god komfort. För de som vill sträcka på benen utanför Sveriges gränser ligger Europa som ett naturligt första val när det gäller bilsemester. Otroliga landskap, vackra byar med mycket historia och arkitektur, god mat, spännande kulturer, och allt kan upplevas i det tempo man själv önskar, om man väljer att hyra bil.

Ett av alla vackra länder i Europa är Kroatien. Landet har de senaste åren blivit mer och mer populärt, tack vare billiga priser, underbara stränder, och ett gästvänligt folk som gärna visar upp och bjuder på sig själva och sin kultur. Kroatien har många ställen där man kan hyra sig en bil, men ofta gör man det på flygplatsen, särskilt om det är med flyg man tar sig till Kroatien. Flygplatserna i Dubrovnik, Split, Pula, och Zagreb har biluthyrningsstationer.

Innan man bokar sin hyrbil bör man göra ordentlig research. Det finns nämligen många olika stationer, inte bara beroende på vilken stad man besöker, men även var i staden man väljer att hyra sin bil. Vissa stationer har kampanjer, och erbjudanden, och man måste vara noga med att också kolla upp och jämföra försäkringar. Om man hyr bil i Kroatien men vill köra runt lite till grannländerna måste man ha ett så kallat Green Card. Det får man av uthyraren, och man visar upp detta kort vid gränskontrollen.

För att vara säker på att få ett så bra pris som möjligt bör man försöka se till att boka så tidigt som möjligt, i allafall om man har tänkt att besöka Kroatien under högsäsongsperioden i juli och augusti. Om man har otur, och önskar att boka bil på plats under högsäsong, kan man bli stående utan bil. Att boka långt i förväg kan vara smart även om man bokar under lågsäsong, så att man får ett bredare utbud av bil att välja bland, och kan skräddarsy sin bil och eventuellt extra utrustning till max. Som förare har man ansvar för att ta reda på, och så klart följa trafikregler i landet man ska besöka. Det finns olika regler i olika länder angående var man får parkera, hur länge man får köra med dubbdäck, användning av halvljus/parkeringsljus, och hur det fungerar med landets vägtullar.

Några saker som är nödvändiga att ha i bilen är första hjälpen väska, bogserlina, reflexväst och extra lampor. Om en av bilens lampor slutar fungera måste man så fort som möjligt byta den till en ny. Om man inte klarar av att göra detta själv måste man snarast uppsöka en verkstad som kan hjälpa till att byta lampan. I Kroatien är det dubbdäcksförbud. Det är också förbjudet för barn under 12 år att sitta i framsätet. Det gäller även om de använder bilbarnstol. Barn under 2 år får dock sitta i framsätet, förutsatt att de sitter i en bilbarnstol som är bakåtvänd.

Vänstertrafik/ Högertrafik
Högertrafik
Språk
Kroatiska (officiellt) 95,6%, Serbiska 1,2%, Övrigt 3% (Inklusive Ungariska, Tjeckland, Slovak Och Albanisk), ospecificerad 0,2% (2011 Est.)
Valuta
Kuna
Landskod
+385
Huvudstad
Zagreb

Hastighetsgränser i Kroatien

Alla hastighetsgränser är i km/h.

I tätorter
50
Landsväg
90
Motorväg
110-130

Bränslepriser

Alla priser är i svenska kronor per liter

Bensin
Diesel

Destinationer i Kroatien

Dubrovnik

Från 266 kt

Split

Från 283 kr