Split

Split är en pittoresk stad perfekt belägen på en halvö i södra Kroatien vid Adriatiska havet. Med sitt vackra läge har Split länge fungerat som en port till den vackra kroatiska skärgården. Med sin gamla historia, rika kultur och nöjesliv drar staden till sig tusentals turister varje år. Split har ca 200 000 invånare och är därför Kroatiens näst största stad.

Split erbjuder mycket att upptäcka och är inte bara en stad med rik historia, utan kan även kombineras med sol och badsemester. Skulle det vara så att du vill fly stadslivet en stund går det bra att ta dig med båt ut till någon av de andra närliggande öarna som ligger utspridda som små pärlor i havet.

Hur resa till Split?

Du tar dig enkelt till Split med någon av de många svenska charterarrangörerna. SAS har flyg som går direkt till Split från Stockholm. Du kan även flyga med Scandjet som har avgångar från Göteborg, Stockholm och Malmö. Det finns andra bolag att flyga med till Split från Skandinavien men då måste du byta flyg någonstans i Europa. Splits flygplats är belägen ca 2 mil från stadskärnan. En liten men viktig flygplats för Splitområdet.

Hotell och boende i Split

Även om Split är Kroatiens näst största stad och ett populärt turistmål finns det dessvärre bara ett fåtal hotell och lägenheter att hyra. Och det är särskilt svårt att hitta något ledigt just i de centrala delarna. Därför är det bäst om du bokar i förväg ifall du planerar att åka i slutet av juli samt början/mitten av augusti då det snabbt blir fullbokat. Om du inte bokat i samband med flyget får du vara beredd på att ta det som erbjuds.

Att ta sig runt

Bästa sättet att ta sig runt de centrala delarna av Split är till fots. Gamla stan är nämligen bilfri och därför perfekt att upptäcka genom långa promenader. Önskar du besöka andra delar och komma utanför staden går det bra att hoppa på någon av de lokala bussarna.

Mat

För dig som älskar fisk och skaldjur kan vi rekommendera dig att besöka restaurangen Nostromo. Denna fiskrestaurang erbjuder färsk fisk direkt från fiskmarknaden och anses vara den finaste fiskrestaurangen i Split. Annars går det även bra att avnjuta hemmagjord pasta, fluffig pizza eller stuvat kött som finns på de flesta restaurangers menyer.

Historia

Historien säger att Split inte ens existerade förrän den romerska kejsaren Diocletian byggde sitt palats där. Diocletian som tidigare var son till en slav, gjorde sig snabbt populär i den romerska armén. Vid endast 39 års ålder blev han kejsare. Det sägs att Diocletian var av kroatisk ursprung och troligtvis därför han valde Split för bygget av sitt palats. 295 e Kr påbörjades bygget av palatset som sedan stod klart 10 år efter. Under 1300-talet växte sig Split större och var längre inte bara en plats för palatset. Staden blev ekonomiskt framgångsrikt tack vara handel. 1420 växte intresset för staden och befolkningen hamnade under venetianskt styre. Split började ta form som en modern stad under 1800-talet, då med den österrikiska flaggan i vinden. Efter andra världskriget kom Split att bli viktigaste industricentrumet i Adriatiska havet. På 1990-talet och under Jugoslaviska kriget klarade sig Split lindrigt undan.

Hyra bil i Split

För dig som vill komma utanför Split området på egen hand går det bra att hyra bil för mer bekvämlighet. Passa på att besöka antingen Dubrovnik, Zadar eller Makarska.

Fler destinationer i Kroatien

Dubrovnik

Dubrovnik

Från 266 kt