Dubrovnik

Dubrovnik anses av många vara en av Europas vackraste städer. Staden med både moderna och medeltida delar som ligger i södra Kroatien har en gamal stadskärna med utsikt över Adriatiska havet. Dubrovnik har lockat besökare i åratal och anledningarna är många: det behagliga klimatet, den välbevarade gamla staden, anrika kultur, stadens historia samt läget vid havet. Ja, listan är riklig och kan göras lång. Dubrovnik är inte bara en destination på sommaren utan även en bra weekendstad att besöka under våren och hösten. Som författaren George Bernard Shaw beskrev staden första gången han besökte den: ” Om du vill se himlen på jorden, kom till Dubrovnik”. Dubrovnik är även en känd inspelningsplats för filmer och serier. Både Games of Throne och nyaste Star Wars har scener filmade i staden på huvudgatan Stradun.

Hur du tar dig till Dubrovnik

Du tar dig enklast till Dubrovnik flygplats med någon av de reguljära charterflyg som finns, med avgång från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Därefter kan du med flygbuss ta dig från flygplatsen till busshållplatsen som ligger vid den nya delen av Dubrovnik.

Hotell och boende

Dubrovnik erbjuder en mängd boenden, allt från lite lyxigare hotell till mer prisvänliga vandrarhem och lägenheter. Det bästa är att boka boende i samband med flyget.

Mat

Staden erbjuder en mängd restauranger och caféer i vilka du kan avnjuta härliga traditionella rätter. Cevapcici, svagt kryddade köttfärsbiffar, hemgjord pasta, rökt skinka, grillad lamm och härliga ostar m.m. men även fisk och skaldjur. Den mest populära restaurangen heter Azur Dubrovnik. Här blandas det kroatiska köket med det asiatiska. Besök även gärna Posat som ligger utanför ringmuren vid Pilaporten. En modern restaurang med gamla anor vilken inriktar sig på havets läckerheter.

Lite historia

Under 600-talet blev kuststaden Epidaurum som var en del av det romerska imperiet, attackerad av barbarer. Befolkningen flydde till en halvö som med spetsiga klippor samt en kanal av hav var separerad från fastlandet och skyddade från barbarerna. Laus som de valde att kalla platsen var ett grekiskt ord för klippa. För att skydda mot angrepp byggdes rejäla murar vilket gav fristad åt att befolkningen. Det som idag är känt som marmorgågatan Place i gamla staden är faktiskt den överbyggda kanalen som tidigare skyddade staden. Det sägs att staden nu bär namnet Dubrovnik efter en stor ek som växte där.

Att ta sig runt

Det är inte tillåtet att köra bil inne i gamla staden så var beredd på att promenera. Passa på att utforska fantastiska små gränder. Det är även möjligt att promenera mellan den gamla och moderna stadsdelen. Dock många blir trötta i fötterna och då är det lättare att ta bussen. Busshållplatser för den linjen hittar du i Grutz och vid Pileporten i gamla staden. Från Gruz, stadsdelen med hamnen, tar du färja till någon av de vackra öarna.

Hyra bil i Dubrovnik

För dig som vill upptäcka området kring Dubrovnik på egen hand går det bra att hyra bil. Avis Rent A Car Dubrovnik, Enterprise rent-a-car och Sixt Rent a Car Dubrovnik är några av dom populära biluthyrare som finns i staden.

Fler destinationer i Kroatien

Split

Split

Från 283 kr