Zürich

Zürich är en stad vars stadshistoria går tillbaka till romartiden men platsen mänskliga historia är äldre än så. Idag är Zürich den största staden i Schweiz och den har blivit ett center för finanser och bankrörelser. Med sina låga skattesatser lockar Schweiz utländska investerare vilket har gjort Zürich till en världsstad, trots att den schweiziska populationen är relativt liten.

I Zürich finns ett överflöd av museum och kyrkor för turisten att besöka såsom Schweiz Nationalmuseum och den episka Grossmünsterkyrkan. Ett måste är att flanera runt i Altstadt (gamla stan) vid floden Limmat, där bland annat shoppinggatan Bahnhofstrasse ligger med sina förnäma butiker. Att ta linbanan med den röda bussen upp till Polyterrasse bjuder på en hisnande utsikt och en båttur på Zürichsjön brukar också värdesättas.

Hyra bil i Zürich

Om du endast tänker uppehålla dig inne i Zürich är hyrbil ingen nödvändighet då Zürichs transportsystem är så pass bra att du klarar dig utmärkt med det. Om du planerar att ta dagsturer i Zürichs omgivningar ger hyrbil den ultimata friheten och det går exempelvis att hyra bil vid den stora järnvägsstation Zürich Hauptbahnhof, som ligger i stadens centrala delar.

Om du flyger till Zürich Airport kan du med lätthet hyra bil direkt på flygplatsen. Den internationella flygplatsen är den största i Schweiz och inte förvånande finns det ett tiotal olika aktörer bland hyrbilsutbudet.

Köra bil i Schweiz

Att köra bil inne i Zürich kan kännas knepigt. Den historiska staden har vindlande gator som kan upplevas svårnavigerade och parkeringsmöjligheterna är inte optimala. I centrum finns många parkeringshus i vilka turister brukar rekommenderas att parkera. Att felparkera kan bli en kostsam historia men det bör noteras att det ofta är kostnadsfritt att parkera på Zürichs gatuparkeringar under sena kvällar och nätter. Hotellen brukar vanligtvis kunna erbjuda parkeringsmöjligheter.

Mest noterbart med att köra i övriga Schweiz är att det krävs en så kallad ”Autobahnvignette” för att köra på motorvägar. Det är en vägskatt som kostar några hundar kronor och som betalas i förskott. Betalningsbeviset är ett grönt klistermärke som ska sitta väl synligt i fönsterrutan.

Upplev Zürichs omgivningar

En turistmagnet nära Zürich är staden Luzern. Det är en medeltida stad med gamla kullerstensgator, en romantisk stadsmur och en festival som lockar hundratusentals människor varje år.

Naturupplevelser hör Schweiz till och bergmassivet Rigi, som ligger nära Luzern, är väl värd ett besök och likaså är Rhenfallet som är ett av Europas största vattenfall.

Fler destinationer i Schweiz

Genève

Genève

Från 324 kr/dygn