Genève

I Alperna, vid Genèvesjöns södra hörn, ligger Schweiz näst största stad Genève. I staden talas franska och dess närhet till Frankrike har präglat den på mer än ett sätt, där bland annat flygplatsen Genève Aéroport har en utgång som leder till Schweiz och en annan som leder till Frankrike.

För turisten är Genèves gamla stadsdel Vieille-Ville hänförande med dess katedral och utsikt över staden. Ett besök i någon av stadens klockbutiker är ett måste och Genève har passande nog också ett klockmuseum. På Genèvesjön med dess fontän Jet d’Eau erbjuds båtturer och med linbanan kan du besöka berget Salève och njuta av den slående utsikten samt en god måltid i bergsrestaurangen.

Hyra bil i Genève

Genèves alpinska omgivningar upplevs bäst med bil. Vid Genève-Coravin, som är Genèves centralstation, finns det gott om biluthyrningsfirmor men om du anländer till Genève med flyg är det allra smidigast att hyra bil vid flygplatsen.

Eftersom Genéves internationella flygplats har biluthyrare på båda den schweiziska och franska sidan kan det vara värt att jämföra priser. Det finns exempel där samma biluthyrningsfirma har givit olika uthyrningspriser beroende på vilket land som besökaren har valt att hyra bilen i, trots att uthyrningskontoren ligger ett fåtal meter från varandra. Att ta sig från den franska sidan till Schweiz röner inga som helst problem.

Köra i Schweiz

Det är lätt att köra på Schweiz moderna vägar, dock kan serpentinvägarna i bergen få hjärtat att flyga upp i halsen. Om du planerar att färdas på motorvägarna så måste du införskaffa en så kallad vignette, vilken exempelvis kan köpas på någon av landets bensinstationer. Det är ett grönt märke som sätts i framrutan och som visar att du har betalat vägskatt. Denna skatt behöver däremot inte erläggas om du enbart kör på landsvägar och stadsmiljö.

I Genève är det svårt att hitta parkeringsplatser och faktum är att parkeringsproblematiken har blivit så stor att ett enormt parkeringshus byggts vilket delvis ligger under sjön.

Upplev Schweiz

Någon timme nordöst om Genève ligger Gruyère som måste besökas. Orten ligger i ett klassiskt schweizerlandskap med berg och betande kor, där både osttillverkning och chokladprovning erbjuds. I närheten av Gruyère, vid Genèvesjöns östra ände, ligger det medeltida Chillon-slottet som måste ses

Ett besök i franska Annecy kan verkligen rekommenderas då platsen ofta beskrivs som Frankrikes vackraste stad och liknas vid Venedig för dess mångfald av kanaler.

Fler destinationer i Schweiz

Zürich

Zürich

Från 227 kr/dygn