Edinburgh

Edinburgh är en trevlig stad med gamla anor. Näst efter London är Edinburgh Storbritanniens mest populära turistdestination och den skotska huvudstaden huserar en population på cirka en halv miljon invånare. Några av stadens välbesökta attraktioner är Caston Hill där parlamentet huserar, fortet Edinburgh Castle som sitter på en vulkanklippa i den gamla stadsdelen Old Town och shoppinggatan Princess Street.

Inom Edinburgh är kommunikationerna goda och någon bil behövs således inte. För den som däremot vill ta sig utanför stadskärnan rekommenderas hyrbil och platsen har många biluthyrare att välja mellan.

Här finns biluthyrning

Om du tar flyget till Edinburgh Airport så hyr du smidigt bil på flygplatsen. Du kan antingen boka redan innan du påbörjar din resa eller så bokar du direkt på plats av något av företagen. Flygplatsen har ett stort utbud av biluthyrningsfirmor som den samarbetar med, så du väljer med lätthet den standard och prisklass som passar dig.

Även inne i Edinburgh går det utmärkt att hyra bil på ett flertal ställen och utbudet av aktörer är ungefär detsamma som på flygplatsen. Vid den stora tågstationen Waverly Railway Station finns ett par olika uthyrningsföretag och en annan ”hot spot” av biluthyrningsfirmor finns invid Picardy Place, som ligger ett par hundra meter från Waverlystationen.

Regler för biltrafikanter

Bilkörning i Edinburgh och Skottland skiljer sig inte nämnvärt från att köra bil i Sverige. Den största skillnaden är naturligtvis att Storbritannien har vänstertrafik som konvention men det går alldeles utmärkt att köra bil där med ett utländskt körkort så länge som körkortet är giltigt. Förare från länder utanför EU har dock endast rätt att köra i landet under 12 månader.

Annat att ha i åtanke är att hastighetsbegränsningar anges i miles per hour (mph). Vanliga begränsningar är 30 mph (48 km/h) i städer, 60 mph (96 km/h) på landsvägar och 70 mph (112 km/h) på motorvägar.

Upplev Edinburghs omgivningar

Skottland är en magisk plats och det finns gott om trevliga turistmål att besöka inom ett bekvämt köravstånd från Edinburgh.

Inom en timmes köravstånd finns Glasgow, Skottlands största stad, som i folkmun kallas för Edinburghs storebror. En annan trevlig stad att besöka är kuststaden St. Andrews som ligger mellan Edinburgh och Dundee vid Nordsjön. I staden finns Skottlands äldsta universitet men mest känd är St. Andrews som golfens fader.

För natursökaren som kan tänka sig en längre biltur rekommenderas de skotska högländerna med bland annat Loch Ness och berget Ben Nevis.

Fler destinationer i Storbritannien

Belfast

Belfast

Från 348 kr/dygn