Belfast

Nordirland är en spännande destination och har ett tumult förflutet med konflikter och envisa anhängare till självständighet. Men det är även ett otroligt rikt land rent natur- och kulturmässigt, inte minst i huvudstaden Belfast. På senare tid har turismen exploderat till Belfast och staden räknas numera som en toppdestination. Vi tar dig vidare till en komplett biluthyrningsguide så att du får ut det bästa möjliga av din resa.

Bästa tipsen för biluthyrning

Hyrbil kan bokas i förväg eller på plats på Belfast flygplats eller inne i staden. På Belfast City Airport kan du hitta en handfull biluthyrningsfirmor som Budget, Europcar eller Avis. Dessa ligger i ankomsthallen precis vid entrén. Flygplatsen har bara en terminal. Inne i centrum hittar du hyrbilar på Great Victoria Street. Här ligger även ett stort parkeringshus, Q-Park.

Tänk på vänstertrafiken!

Det första du bör tänka på när du hämtar en hyrbil i Belfast, är att den är högerstyrd och att det råder vänstertrafik i landet. Detta är emellertid inget du behöver avskräckas för, eftersom det brukar ta relativt kort tid innan du kommer in i leken. Det kan verka oroväckande i början, men inte svårare än att du tar det lite lugnt i början. Har du möjlighet kan du ju ”vänsterövningsköra” hemma först. Observera också att trafikskyltar visar avstånden i miles (1 mile = ca 1,6 km).

Hastighetsbegränsningar

  • På landsvägar råder 60 miles/h eller motsvarande 96 km/timmen
  • På motorvägar råder 70 miles/h eller motsvarande 112 km/timmen
  • I städer får du inte överstiga 30 miles/h eller 48 km/timmen

 

Parkering i Belfast

En stor fördel är att parkeringsmöjligheterna är många i Belfast, samt att det är ganska billigt att stå med bil (ca £1,10 – 2,40 i timmen). £1,10 är dock det vanligaste priset. Ofta brukar det till och med vara gratis efter kl. 18:00 på de flesta ställen. I utkanterna är det vanligt med gratisparkering dygnet runt. I stadskärnan kommer du både att ha parkeringsplatser på gatan samt en del parkeringshus till ditt förfogande. De bästa chanserna hittar du på Yorkgate. Det ska även till att nämnas att många sevärdheter, som muséer och liknande, har stora parkeringsmöjligheter vilket gör att det är smidigt att åka dit med bil.

OBS! Om gatan har en röd eller dubbelgul streckmarkering så är parkering förbjuden där.

Nyttja din hyrbil till utflykter

Det finns mycket att se och ta in i Belfast. Landsbygden är härligt grönskande och du kan även ta en tur till havet.
Åk med bilen till Titanic Museum. Fartyget som så tragiskt förliste 1912, byggdes nämligen på Nordirland. Museet har en stor parkering till gästernas förfogande. I närheten ligger även Titanic Studios som är mest känt för sin frekventa inspelning av Game of Thrones. Runt om Belfast och resten av Nordirland finns många inspelningsplatser från serien som du kan åka till. Ballingtoy Harbour och Larrybane är kända tillhåll där skådespelarna flängt omkring i sina utstyrslar. Platserna ligger ca 1 timme i nordlig riktning från Belfast.
Det har också blivit lite av en tradition för turister och nordirländare att bila runt den magiska sjön Lough Neagh. Ta med picknick och ta ett dopp om solen tittar fram.

Fler destinationer i Storbritannien

Edinburgh

Edinburgh

Från 238 kr/dygn