Om du planerar att hyra bil under din vistelse på Cypern finns det ett flertal saker du bör ha koll på och tänka på för att upplevelsen ska bli så trivsam som möjligt. Framförallt är det viktigt att du är medveten om att Cypern har vänstertrafik, vilket innebär att de kör på vänster sida av vägen till skillnad från oss. Det kan ta en stund att vänja sig vid.

Att köra bil i Cypern

Annars är skillnaderna mellan att köra bil på Cypern och i Sverige inte allt för stor, och detsamma gäller när det kommer till biluthyrning. Det är enkelt, tryggt och smidigt att ta sig runt på ön tack vare ett välutvecklat nätverk, och det fungerar utmärkt att du tar med dig ditt körkort hemifrån som bevis på att du är tillåten att köra bil i landet – du behöver inte skaffa något internationellt körkort. Värt att notera är att körstilen är något mer intensiv och hetsig än vad vi normalt sett är vana vid i Sverige. Men, precis som med att köra på vänster sida av vägen är detta något man snabbt vänjer sig vid och blir bekväm med. Så länge du tar det lite försiktigt och är trevlig i trafiken kommer du bli bra bemött från både andra turister och lokalbor. Ett plus är att det inte finns några vägtullar eller liknande som du behöver bry dig om, vilket innebär minimal risk för extra avgifter och kostnader. 

Hastigheter

Som förare i Cypern håller man i regel ett lite mer intensivt tempo. Hastighetsbegränsningarna på de olika vägarna är dock ungefär lika som de vi har i Sverige:

  • 50 km/h i tätorter.
  • 80 km/h på landsvägar.
  • 100 km/h på motorvägar.

 

Regler för biluthyrning på Cypern

När det kommer till biluthyrning på Cypern finns det vissa krav du som förare måste uppfylla för att få hyra en bil. Dessa är bland annat att du i regel måste vara över 21 år, samt att du ska ha haft ditt körkort i 3 år. Det är inte ovanligt att biluthyrningsfirmorna tar ut en extra avgift om du som hyr bilen är under 25 år. 

Andra regler du bör ha koll på, som rör både dig som hyr bil och dig som kör bil på ön:

  • Det är krav på att samtliga i bilen har bilbälte under färd, både fram och bak.
  • Barn som är under 5 år får inte sitta i framsätet.
  • Du måste ha halvljuset på 30 minuter innan solen gått upp och ner.
  • Det är strikt förbjudet att prata i mobiltelefon eller skicka SMS när du kör.
  • Du får inte tuta nattetid, eller om du är i närheten av ett sjukhus.

 

Positivt är att det på Cypern finns ett riktigt brett utbud av firmor som erbjuder biluthyrning av olika slag. Det innebär att du inte kommer ha några problem med att hitta en bil att hyra, där du som förare kan uppfylla kraven. Viktigt är att du väljer en firma som känns pålitlig och seriös, och inte bara går på att det är lättillgängligt eller billigt. 

Ta sig över till Norra Cypern

Något som du bör veta om är dock att om du planera att resa över till den norra sidan av Cypern, det vill säga köra över gränsen, kan det finnas krav på att du har en extra försäkring. Detta bör du därmed kolla med din biluthyrningsfirma i samband med att du hyr bilen, och vid behov lösa denna försäkring för att undvika strul. 

Det kan även finnas andra regler gällande inresa till den Turkcypriotiska delen, så se till att kolla upp det. Om du hyr bil på ön, det vill säga hämtar ut en hyrbil från en uthyrningsfirma på ön, är det inte tillåtet att köra med bilen utanför landets gränser. Du får inte heller köra på med bilen på färja (dessa går till platser som går utanför landgränsen). 

 

 

Vänstertrafik/ Högertrafik
Vänstertrafik
Språk
Grekiska, Turkiska (båda officiella); Engelska
Valuta
Euro
Landskod
+357
Huvudstad
Nicosia

Hastighetsgränser i Cypern

Alla hastighetsgränser är i km/h.

I tätorter
50
Landsväg
80
Motorväg
100

Bränslepriser

Alla priser är i svenska kronor per liter

Bensin
10.913
Diesel
11.286