Paris

Paris är en av världens mest besökta städer. Den står i centrum för kultur och affärsliv där de internationella besökarna sägs uppgå till cirka 30 miljoner varje år. Bland Paris huvudattraktioner ses det distinkta Eiffeltornet, basilikan Sacré-Coeur på Montmartre-kullen tillsammans med områdets målarkvarter liksom shoppingboulevarden Champs Elysée.

Paris invånarantal ligger runt drygt 2 miljoner och i de omgivande distrikten sägs ytterligare 11 miljoner människor vara bosatta. Därmed är det inte förvånande att biltrafiken i Paris är intensiv men om man vill ha Paris som utgångspunkt för längre strapatser är hyrbil ett bra alternativ.

Hitta hyrbil i Paris

Som den mångmiljonstad som Paris är finns det gott om biluthyrningsfirmor spridda över staden. Lättast är det att besöka någon av de firmor som ligger i klungor runt Paris sex stora järnvägsstationer.

I de sydliga delarna av Paris innerstad ligger järnvägsstationen Gare de Paris-Montparnasse. I sydöst hittas stationerna Paris Gare de Lyon och Paris-Bercy alldeles intill varandra på den västra sidan av Seine och om man korsar floden hittas Paris-Austerlitz. Järnvägsstationerna Paris-Nord och Gare de l’Est ligger nära varandra i de norra delarna och i nordväst hittas Gare Saint-Lazare.

Det går också bra att hyra bil direkt på flygplatsen. Oavsett om man flyger till Charles de Gaulle, Paris-Orly eller Beauvais-Tillé så är valmöjligheterna av prisklass och prestanda goda bland hyrbilarna. Att boka hyrbil i förväg är ofta ett lönsamt drag.

Bilkörning i Frankrike

Paris folktäthet gör bilkörning till något av en utmaning. Man gör ofta klokt i att låta bilen stå och använda kollektivtrafiken när man förflyttar sig i staden. Friheten som en bil ger när man utforskar landskapen utanför Paris är dock oslagbar.

Att köra bil i Frankrike särskiljer sig inte från Sverige i någon större grad. En av de stora skillnaderna är att Frankrike har vägtullar vilka ofta är placerade längs med motorvägarna. Om man vill undvika dessa och även få en chans att se Frankrikes pittoreska byar, så gör man klokt i att undvika vägarna med högt tempo.

Sevärdheter runt Paris

En dagstur från Paris finns mycket att se. Bland de mest anmärkningsvärda upplevelserna är kungapalatset Versaille som upprättades av solkungen Louis XIV. Palatset var även hem för Kung XVI och Marie Antoinette innan revolutionen tog fart.

I Giverny ligger Claude Monets hem vilket är en upplevelse för den konsintresserade såväl som för den med ett botaniskt intresse. För barnfamiljen är ett besök på Disneyland Paris ett måste.