Lissabon

Portugals huvudstad har en rik historia då den varit befäst av allt från iberier till araber. Under kolonialtiden var Portugal framstående vilket ledde till att Lissabon snart blev Europas största handelsstad. Många av de gamla stadsdelarna finns fortfarande kvar och bland stadens mest populära sevärdheter finns världsarven Belémtornet och klostret Mosteiro dos Jerónimos.

Hyra bil i Lissabon

Möjligheten att hyra bil i Lissabon är stor. I närheten av torget Rossio och järnvägsstationen med samma namn är biluthyrningsfirmor mångtaliga. En annan ”hot spot” av hyrbilsföretag är invid stationen Gare do Oriente och därtill finns ett stort antal firmor utspridda över stadskärnans övriga delar.

Lissabon-Portelas är Lissabons internationella flygplats som ligger någon mil från stadskärnan. Flygplatsen har samarbeten med många hyrbilsfirmor, både välkända namn och lokala företag. Bokning kan ske både i förtid eller vid ankomsten. Priset blir ofta fördelaktigt om man har bokat bil online när man anländer.

Att köra bil i Portugal

Biltrafiken i Portugal har liknande regler som i majoriteten av Europas städer. Man kör på höger sida, kör om på vänster sida, säkerhetsbälte skall användas och förarens körkort måste finnas i bilen.

Vad som kan kännas lite komplicerat är Portugals tullsystem. Landet använder sig av två olika slags tullar där den första är de vanliga tullbåsen som finns längs med motorvägarna. Det andra systemet är lite mer osynligt och det kan hända att turister inte ens inser att att de kört igenom en tull. Dessa tullar är elektroniska där registreringsnumret scannas och man betalar tullen i efterhand. Betalningen kan exempelvis ske hos biluthyrningsföretaget eller på ett av landets postkontor.

I Lissabon är parkeringsmöjligheterna längs med gator relativt få. I de flesta städer förekommer så kallade blå zoner där man har tillåtelse att parkera om man har införskaffat en gratis parkeringsskiva från polis eller trafikmyndighet.

Portugisiska rivieran och annat sevärt

Att hyra bil ger friheten att ge sig ut på dagsturer i distrikten kring huvudstaden. Längs kusterna finns mängder av små badstäder som frekventeras av både lokalinvånarna och turister. Bland de mest utmärkande orterna finns fiskeorten Cascai liksom Carcavelos och Estoril.

Sintra är en annan plats som är väl värd ett besök med sitt gamla slott och karga skönhet. Kulturlandskapet finns listat hos UNESCO och utsikten över Sintras bergmassiv beskrivs som hisnande.