Kanske är det så att ditt hjärta slår extra för Turkiet och du åker till landet med jämna mellanrum. Detta vackra medelhavsland som har så mycket att erbjuda vad gäller kultur och nöjen har mycket mer att ge om du besöker landet genom att färdas i en bil.

Det finns många sevärdheter och historiska platser att besöka och när om inte på semestern ska vi vara fria att få välja vart dagen ska ta oss!
För den som vill åka till Turkiet finns det många alternativ och många börjar med guidade charterresor där färden oftast tillämpas med buss. Det är ett trevlig sätt att färdas för den som gillar att resa med grupper och inte vill tänka så mycket på olika destinationer.

Efter några besök är det dock vanligt att vilja upptäcka mer! I Turkiet är det enkelt, tryggt och prisvärt att hyra och köra bil. Det är säkra vägar i EU-standard med högertrafik och liknande regler att följa. Det som behöver tänkas på är att ha ett internationellt körkort samt inte missa att betala eventuella tullavgifter. Turkarna är vänligt inställda till turister och det finns gott om information och hjälp att få kring vilka regler som finns att följa och också kring tips på vilka genvägar det finns att ta till olika resmål.

Emellanåt kan storstäder som Istanbul kännas röriga att köra i men med hjälp av gps och flerfiliga vägar fungerar färden oftast ganska smärtfritt. När turisten kan förlita sig på ett säkert och tryggt körsätt går det snabbt att vänja sig och därefter få njuta av att ta del av historiska byggnader och platser för att inte heller missa dessa fantastiska moskéer med säregen arkitektur.

Vad gäller landsbygden, om ändamålet är att se så många platser som möjligt, ha friheten att bestämma rutt och tid själv är det fantastiskt att ta bilen!

Turkiet som land är ett tacksamt resmål ur flera perspektiv med många städer som är nära varandra men också med pittoreska byar som ligger längst med vägarna som är perfekta att ha som rastplatser.
En särskild uppskattad rutt är att ta sig till Istanbul med flyg, hyra bil i staden och upptäcka allt vad staden har att ge några dagar för att sedan ta sig vidare väster ut längst med kusten. Färden ut från Istanbul mot kuststaden Tekirdag kan enkelt fortsättas ner till den historiska hamnstaden Gelibolu för att sedan ta sig över med bilfärja mot Canakkale där ett av landets viktigaste kulturarv och historia finns.

Under hela färden får du njuta av den fantastiska naturen och Marmarasjön som är kopplad till den Egeiska kusten. Vidare därifrån åker du tillbaka mot Istanbul och kanske passar på att dricka turkiskt kaffe i härliga Bandirma och sedan åka vidare till storstaden Bursa som är känt för att ha de bästa traditionella bakverken. Strax innan du börjar närma dig Istanbul kan du passa på att besöka Yalova som räknas som en del av Istanbuls Riviera för att åter ta dig in till stadens puls.

Rutten runt Marmarasjön har mycket mer att ge och endast genom att hyra en bil genom att ha friheten att bestämma över när och var du ska stanna kan du på bästa sätt uppleva det riktiga Turkiet!

Vänstertrafik/ Högertrafik
Högertrafik
Språk
TURKISKA (OFFICIELLA), KURDISKA, ANDRA MINERALITÅR
Valuta
Lire
Landskod
+90
Huvudstad
ankara

Hastighetsgränser i Turkiet

Alla hastighetsgränser är i km/h.

I tätorter
50
Landsväg
90
Motorväg
110-120

Bränslepriser

Alla priser är i svenska kronor per liter

Bensin
8.157
Diesel
7.458