Det är lätt att man blandar ihop trav med den sen länge glamourösa engelska galoppen. Ni vet de där britterna framförallt under 1900-talets minglade i kapp med lyxiga drinkar och eleganta tilltugg, fullt fokuserade på att inte tappa sina fashionabla huvudbonader samtidigt som de på avstånd iakttog de intensiva loppen. Trots att de två sporterna är väldigt lika varandra är trav något helt annat – det skulle kunna beskrivas som den enklare och mer avkopplade versionen av galopp. Däremot är det en upplevelse i sig att vara på plats på en travbana under ett lopp, och det är otroligt trevligt.

En hyrbil är ett enkelt och smidigt sätt för att åka på trav.

Om du har funderat på att besöka en av Sveriges travbanor kan vi verkligen rekommendera dig att hyra en bil. Men vad ska man tänka på för att såväl bilresan som besöket ska bli så trivsamt som möjligt? Nedan delar vi med oss av våra bästa tips när det kommer till att besöka travbanor i Sverige.

Trav i Sverige

Det kan som sagt vara en otroligt rolig och spännande upplevelse att besöka en travbana, och det oavsett om du själv är intresserad av sporten eller om du bara vill testa något nytt. I Sverige är trav nämligen en mycket populär sport som en stor mängd människor finner ett enormt intresse för.

Detta beror på flera anledningar. Framförallt råder det en något speciell atmosfär och stämning på travbanorna, både bland tävlande och åskådare. För trots att det hela kan kännas rätt avkopplat många gånger så är det något unikt med att vara där. Kombinationen av nervkittlande spänning och trivsamma sociala förhållanden lockar många.

Det faktum att några av världens absolut bästa travhästar är svenska varmblod gör inte heller saken sämre. Du har kanske hört talas om Joker Face, Who’s Who och Cyber Lane? Vi har även några riktigt duktiga svenska kuskar, däribland Örjan Kihlström, Björn Goop, Johan Untersteiner och Ulf Ohlsson. Vi har med andra ord mycket att vara stolta över.

Besöka en travbana

Om du har ett intresse av att besöka en travbana i Sverige kan vi nästan lova att upplevelsen kommer bli riktigt härlig. Beroende på vilken av alla våra 33 travbanor (mer om det nedan) du väljer att besöka kan dock utbudet såväl som loppens utformning variera något. De ser olika ut, anordnar olika travlopp, och så ligger de placerade på olika platser och orter geografiskt i vårt avlånga land.

En sak som däremot är gemensamt för samtliga travbanor, och som vi även kan rekommendera dig som vill besöka en travbana, är att det oftast är enklast att ta sig dit med bil. Fördelen är inte bara att du slipper passa tider och slipper anpassa dig efter andra, utan om du tar dig till travbanan med egen bil kan du även göra stopp på vägen helt enligt egna preferenser och önskemål.

För dig som inte har tillgång till en egen bil kan det vara en god idé att hyra en bil. Idag finns det ett flertal biluthyrningsfirmor som erbjuder billiga, säkra och komfortabla hyrbilar för alla olika resor. När bilen och biljetter för travet är fixade är det bara att tuta och köra. Det finns däremot några saker som kan vara bra att tänka på innan du påbörjar din resa, och även en del saker som kan vara bra att känna till inför ditt besök på travbanan.

Resan till travbanan med hyrbil 

Att köra bil till den plats du vill besöka kommer med många fördelar. Men för att både du och möjliga passagerare ska få en så trivsam och trygg resa som möjligt finns det några saker som du bör tänka på. Här nedan listar vi våra absolut bästa tips.

Förbered underhållning inför resan

Beroende på vilken travbana du ska besöka kommer både tid och avstånd för bilresan att variera. Däremot är det alltid klokt att förbereda olika typer av underhållning som både förare och passagerare kan ta del av under resan.

Det kan handla om allt från att skapa en peppande musiklista till att ladda ner spännande ljudböcker eller intressanta poddar. Har du sen tidigare inte så mycket koll på trav, vad som gäller på travbanorna och vilka hästar som kan vara bra att hålla koll på finns det ett antal olika travpoddar att lyssna på. Travpodden, Solvalla Podcast, Stall V75 eller podden ”Lördag hela veckan” från ATG är några exempel.

Förtäring och dryck

Vi alla vet ju om att en av de viktigaste sakerna under en bilresa är att ha tillgång till både god och mättande förtäring. Det helst av olika slag, gärna en kombination av mat, snacks och törstsläckande dryck. Vatten är ett måste, kaffe är bra för energin, godis är gott och mackor är smidiga att ha med sig.

Stopp längs vägen

Ska du köra en rätt lång bit för att komma till travbanan är det viktigt att planera in ett antal stopp längs vägen. Om du inte vill passa på att stanna för att se andra städer eller upptäcka olika sevärdheter är det bra att stanna för att ta en paus, sträcka på sig och gå på toaletten. Det kan även vara bra att planera bilfärden i förväg för att se vilken rutt som är bäst och erbjuder trevliga platser att rasta på.

Vad gäller på travbanan?

Väl framme på travbanan finns det även där ett antal saker att tänka på, som är grundläggande för att du ska välkomnas av din omgivning på det sätt du önskar. Att ha rätt beteende på travbanan är A och O för en trivsam upplevelse för alla – då kan du mingla och avnjuta travloppen utan problem. Så hur ska man bete sig, och vad är det som gäller på travbanan?

Parkering

När ni anländer till anläggningen finns det vissa specifika regler som gäller för parkering av bilar. Om du däremot inte själv ska vara med och tävla och därmed ska köra in på området så behöver du bara förhålla dig till de specifikt utmärkta P-platserna. Alla travbanor har gästparkeringar för dig som ska besöka och beskåda dagens travlopp.

Vett och etikett – klädsel, beteende och kunskap

För att din och alla andras upplevelse på travbanan ska vara trivsam är det viktigt att du har koll på vilka beteenden som är rätt för de specifika tillfället. Trots att trav inte är i närheten av så glamouröst som den engelska galoppen gäller det att du ser över såväl klädsel, beteende och kunskap inför ditt besök på travbanan.

Vad gäller kläder har vi i Sverige inte några specifika riktlinjer eller klädkoder för besök på en travbana. Dock innebär det inte att du bör klä dig hur som helst. Satsa på en avslappnad men ändå välvårdad look, gärna med en sportig touch som smälter in med omgivningen och stämningen på plats.

Gällande ditt beteende är det en lugn och sansad atmosfär du ska anpassa dig efter. Detta är otroligt viktigt i och med att du rör dig i närheten av stora djur som kan bli distraherade eller skrämda av ett livligt, hetsigt och skränigt beteende. Detta gäller från det att du anländer till anläggningen med din hyrbil tills det att du lämnar.

Sist men inte minst är det smart att läsa på lite innan du ska beskåda ett travlopp. Det är både trevligt, socialt och uppskattat om du som åskådare har kunskap om sporten – läs på om kuskarna, hästarna, loppen i sig och travbanan. Då kan du mingla och prata med andra, samtidigt som det är roligt att lära sig. Kanske kan du hitta en personlig favorithäst som du vill spela på när du pluggar på inför travomgången.

Upplev trav på riktigt – fördelarna med att vara på plats på arenan

Trav är en sport som många anser vara en rätt alldaglig men samtidigt speciell sport som bjuder på unika upplevelser. Det innebär också att sporten ställer en del krav på dig som åskådare, inte minst om du besöker en travbana för att uppleva loppen på riktigt. Men, trots dessa krav på anpassning och specifika beteenden finns det väldigt många fördelar med att beskåda travlopp live.

En otrolig spänning

Först och främst är trav en otroligt spännande och intensiv sport som bjuder på nervkittlande ögonblick och fartfyllda händelser. Däremot krävs det inte att du som åskådare är en travnörd med mängder av kunskap för att upplevelsen på travbanan ska bli rolig, utan den sportsliga spänningen är något som de allra flesta kan uppskatta.

Härlig atmosfär

Denna sportsliga stämning i kombination med den avkopplade, sansade och något speciella stämning som ofta förekommer på travbanorna innebär att bara ditt besök kan bli en häftig upplevelse i sig. Om du adderar lite kunskap om hästarna och kuskarna för de lopp du ska beskåda kan det bli riktigt roligt.

Socialt och trevligt

Trots att du på travbanan ska vara lugn och sansad finns det inget som hindrar dig från att vara social. Utan snarare tvärtom så är det ofta väldigt socialt och trevligt att mingla runt bland andra åskådare.

Det bjuds många gånger på dryck och tilltugg, och så finns det ofta gott om folk att småprata med. Stämningen är minst sagt trivsam. Tänk dock på att inte ta det hela på allt för stort allvar – det är i vissa fall en rätt tillbakadragen tillställning som folk besöker bara för att göra en utflykt och spela på trav. Socialt och trevligt är det däremot ofta.

Tv-rutan fångar inte känslan

Idag finns det alla möjligheter att ta del av de olika travloppen online. Det både genom tv-rutan, på datorn och på mobilen. Ett flertal tv-kanaler och streamingtjänster sänder loppen direkt från travbanan, vilket innebär att du kan beskåda dessa oavsett var du befinner dig.

Däremot är det en speciell känsla att faktiskt vara på plats och ta del av loppet på riktigt. Många anser att besöket på travbanan är en stor del av helhetsupplevelsen, och att den speciella atmosfären och stämningen inte går att ta på via tv-rutan. Sen är det såklart roligt att kunna checka av ”besök på travbana” på listan. Hyr en bil och ta dig dit!

Sveriges bästa travbanor

Trots att Sverige är ett relativt litet land finns det hela 33 olika travbanor att besöka. De alla är placerade i olika regioner och skiljer sig åt när det kommer till såväl storlek som utformning.

De olika travbanorna är därmed indelade i olika klasser som talar om vilken kvalité och vilket utbud den specifika banan erbjuder. Här räknas standard, mått, placering och resurser för publik in i klassificeringen.

Våra mest välkända, och bästa, travbanor i Sverige är Solvalla, Åby, Axevalla, Bergsåker och Jägersro – på dessa travbanor anordnas landets största travlopp. Vill du uppleva några av de största travloppen som anordnas i landet under året är det alltså dessa du ska kolla in.

Solvalla

För dig som vill besöka Sveriges nationalarena för travsport är det Solvalla du ska åka till. 1972 invigdes Solvalla i Stockholm, det två år efter att Stockholms travsällskap bildats och satte fart på bygget av banan. Sikta in dig på att besöka Solvalla under helgen inför mors dag i maj om du vill ta del av Elitloppet, Sveriges och Nordens största travlopp.

Åby

Sveriges näst störst travbana är Åby. Denna invigdes redan år 1936 i Mölndal i närheten av Göteborg. Här kan du ta del av några av landets näst största travlopp, som Åby Stora Pris och Olympiatravet. Speciellt för Åby är också att det är den enda svenska travbana med dubbel open stretch som innebär att det finns extra spår invändigt på upploppet som möjliggör för bakomvarande hästar att spurta för seger invändigt.

Axevalla

År 1956 invigdes Skaraslättens travbana Axevalla med inga mindre än Västergötlands Travsällskap i ryggen. Här finns landets längsta upplopp på 227 meter. Axevalla är travbanan du ska besöka om du vill uppleva det klassiska travloppet Stochampionatet live.

Bergsåker

I Norrland finner vi Sveriges fjärde största travbana, Bergsåker utanför Sundsvall. Invigd år 1932 räknas den också som landets tredje äldsta travbana. Här anordnas Norrlands största sportevenemang, och ett av Sveriges största internationella travlopp, Sundsvall Open Trot. Augusti är månaden du ska rikta in dig på om du vill besöka Bergsåker utanför Sundsvall för att ta del av detta mäktiga travlopp för varmblod över 2140 meter.

Jägersro

Jägersro travbana i Malmö har varit en betydande del för travsverige då den vid sin invigning år 1907 kom att bli Sveriges absolut första travbana. Det är även landets mest sydliga av, och en av landets tre största, anläggningar. Här anordnas en kombination av trav- och galopptävlingar, vilka de är ensamma om.